Recensie: Avontuur in het donker

Als je mij volgt op Social Media dan weet je waarschijnlijk wel dat ik dol ben op Harry Potter. Ik heb de boeken al meerdere malen gelezen en de films ken ik bijna uit mijn hoofd. Maar de complete serie vind ik niet echt geschikt voor leerlingen van de basisschool. Gelukkig zijn er ondertussen heel veel andere magische boekenseries te koop die wel echt leesvoer zijn voor basisschoolleerlingen. Zo ben ik al vanaf het eerste deel fan van De school van de magische dieren en het lezen van ‘Avontuur in het donker’ was voor mij dan ook weer volop genieten. Een fijne boekenserie voor kinderen vanaf een jaar of 8 die wel van een beetje magie houden.

Tekst achterflap

Eddie is blij, want hij krijgt een magisch dier. De vleermuis Eugenia is heel vrolijk en lief. Net zoals Eddie houdt ze van tekeningen en van rommel. Ze worden meteen dikke vrienden.

Op school heeft Miss Cornfield een verrassing. Ze organiseert een leesnacht met de klas. Ze vertellen elkaar verhalen en lezen spannende boeken. Maar dan valt de stroom uit en raken twaalf jongens opgesloten in de griezelkelder van de school.

Zullen de magische dieren hen kunnen helpen?

Al benieuwd naar het verhaal van Avontuur in het donker? Je kunt het eerste hoofdstuk alvast lezen.

Wat vind ik van het boek?

Dat ik fan ben van deze serie mag ondertussen duidelijk zijn en Avontuur in het donker heeft me daarin gelukkig niet teleurgesteld. Als je eenmaal begonnen bent met lezen, is het lastig om nog te stoppen. Zoals in alle delen tot nu toe krijgen ook in dit deel weer een aantal kinderen een magisch dier en zij zijn de belangrijkste personen in het boek. Gelukkig komen de andere kinderen en hun magische dieren ook weer terug en kun je ook lezen hoe het nu met hen gaat.

Sommige gebeurtenissen in het boek zijn redelijk voorspelbaar, maar andere dingen had ik echt niet verwacht. Zo had ik echt niet zien aankomen wat nou het daadwerkelijke probleem van Eddie was waar zijn vleermuis Eugenia hem bij zou gaan helpen. Door dit soort passages in het boek, blijft deze serie magisch om te lezen.

Ondanks het stukje magie is de serie ook redelijk realistisch. De leerlingen zouden zo bij ieder leerkracht in de klas kunnen zitten en hun problemen zijn ook niet vreemd. Sterk in dit boek vind ik het probleem van Helene. Als je leven zo drastisch verandert, is het heel lastig om dit eerlijk te vertellen. Ieder kind zou hier moeite mee hebben en het is goed dat kinderen hier in een boek over kunnen lezen.

Een groot voordeel van deze serie vind ik dat het verhaal in hetzelfde schooljaar plaats blijft vinden. Als een kind in groep 5 eenmaal begonnen is in deze serie kan het de serie blijven lezen. Qua tekst en gebeurtenissen blijft het passend. Nadeel is natuurlijk wel dat de serie niet meegroeit met de lezers waardoor het voor kinderen die nu ouder worden en wachtend zijn op deel 4 wellicht wat saai kan worden. De wereld van het boek sluit niet meer aan bij hun eigen leven.

Lesideeën voor de bovenbouw
Taal

Bedenk je eigen magische dier en omschrijf het. Waarom past dat magische dier nu echt bij jou? Meneer Morrison kiest de dieren echt uit op hun karaktereigenschap en plaatst ze daarom bij een kind. Laat de leerlingen duidelijk omschrijven waarom ze voor een bepaald dier kiezen en welke karaktereigenschap er dan zo passend is. De hooghartige zwarte kater Karajan werd niet voor niets bij Helene geplaatst.

Boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button