Gezelligheid tijdens het videobellen

Nu we nog minimaal twee weken onderwijs op afstand moeten geven aan onze leerlingen is het fijn om tussen de lessen door ook wat gezellige momenten te hebben met je leerlingen. Gezelligheid tijdens het videobellen creëren lijkt soms wel een stuk lastiger dan in de klas. Daarom maakte ik een lijstje met ideeën die ik zelf heb uitgevoerd, die ik bedacht heb, maar nog niet gedaan of die ik zag bij (online) collega’s. In de klas zijn we tenslotte ook niet de hele lestijd alleen maar aan het kijken op ons scherm of in onze boeken, maar wisselen we dat ook af met wat andere activiteiten om plezier te hebben tijdens het leren.

Even bijkletsen

Wat je vooral niet moet vergeten als leerkracht is dat leerlingen soms behoefte hebben aan gewoon even kunnen bijkletsen. Ik heb het geluk dat ik als leerkracht gebruik kan maken van de Breakoutrooms van Google Meet om zo de groep in kleine groepjes te verdelen, maar anders kun je meerdere ruimtes aanmaken waarin de leerlingen met elkaar kunnen kletsen. Door deze bijvoorbeeld in een document te delen met de leerlingen, zodat ze zelf op de link of afbeelding met daarachter een link kunnen klikken naar hun ruimte, kunnen ze gemakkelijk in kleine groepjes kletsen met elkaar.

Pak iets dat …

Een spel dat ik zelf al een aantal keer gedaan heb met mijn groep en regelmatig bij andere leerkrachten zie op social media is ‘Pak iets dat …’. Als leerkracht geef je een opdracht en de leerlingen proberen het, vaak zo snel mogelijk, te pakken. Dit kunnen voorwerpen zijn, iets in een bepaalde kleur, iets dat begint met een bepaalde letter of gewoon van alles door elkaar. Extra voordeel is vaak dat bij deze opdracht de leerlingen even moeten bewegen en niet de hele tijd naar het scherm kijken.

Lees ook – Onderwijs op afstand: Hoe doe ik dit in de praktijk?

Online verstoppertje

Dit idee zag ik bij juf Anouk op Instagram en dit ga ik zeker nog een keer spelen met mijn klas de komende weken. Één leerling telt bijvoorbeeld tot 20 met zijn ogen dicht en de rest van de klas verstopt in het zicht van de webcam. Kan de leerling alle klasgenoten ontdekken? Belangrijk is natuurlijk wel dat webcam en geluid aanstaan, zodat de verstopte leerlingen ontdekt kunnen worden en het horen als ze ontdekt zijn. Voor de leerling die zoekt meteen een goede oefening om duidelijk te omschrijven waar iemand verstopt zit.

Voorwerpenbingo

Verzamel minimaal 10 verschillende voorwerpen die ieder kind waarschijnlijk ook in huis heeft. Laat de voorwerpen zien en de leerlingen gaan in huis op zoek naar vijf van die voorwerpen en laat.
Dan begint het spel. U laat steeds één voorwerp zien en als de leerling dat voorwerp ook heeft gekozen, legt het deze voor zich. Alle vijf de voorwerpen geweest? Dan mag er natuurlijk BINGO geroepen worden.

Lees ook – Verjaardag vieren in een online klaslokaal

Quiz

De website Kahoot! is bij de meeste leerkrachten wel bekend, maar als je dit klassikaal tegelijk wil spelen, hebben de leerlingen eigenlijk twee devices nodig. Een scherm waarop ze de vragen kunnen zien, door bijvoorbeeld te presenteren via Google Meet, en een scherm waarop ze het juiste antwoord kiezen. Dit is niet bij elke leerling mogelijk, maar gelukkig heeft Kahoot! ook een andere optie: toewijzen. De leerlingen spelen het dan zelf, maar nog steeds kan het gaan om snelheid en juiste antwoorden. Alleen start niet iedereen op exact hetzelfde moment en hebben ze maar één device nodig.

Puzzelen

Via de opleiding voor Google Educator Level 2 leerde ik het gedeelte Arts & Culture ontdekken van Google. In Arts & Culture zit een fantastisch onderdeel: experimenten. Daar kun je alleen of samen onder andere een puzzel maken van een kunstwerk. Kies als leerkracht een kunstwerk uit en kies daarna voor Multiplayer. Je kunt de opdracht meteen in Google Classroom plaatsen en de klas verdelen in groepjes. Eventueel kun je ze in diezelfde groepjes uiteen laten gaan in Breakoutrooms en ze kunnen kletsen en puzzelen met elkaar.

Pim Pam Pet

Zet alle letters van het alfabet in een online rad en zet in bijvoorbeeld een online namenkiezer verschillende categorieën. Je kunt de leerlingen hun antwoord laten typen in het chatvenster of in een Mentimeter of je kunt ze een woord laten opschrijven en het papier in beeld laten houden. Deel je scherm met je leerlingen en loot de categorie. Draai daarna aan het rad voor de letter. De leerlingen typen of schrijven zo snel mogelijk een woord op dat ook past bij de gekozen categorie. Wie is het snelst? Of in het geval van Mentimeter: Welk woord is het meest origineel?

Hopelijk heb je met deze ideeën weer wat inspiratie opgedaan om deze periode met thuisonderwijs door te komen.

Meer inspiratie nodig?

Juf Maike heeft op haar website ook een lijst met ideeën staan om te doen tijdens het videobellen.

Op de website van juffrouw Femke staat een verzameling onder de naam ‘plezier tijdens het videobellen‘.

Share Button