Leren met Dobble

Het spel Dobble heb ik al heel vaak langs zien komen, maar zelf had ik het nog nooit gespeeld. Vorig jaar zag ik de variant met Harry Potter en kreeg deze toen voor mijn verjaardag. Pas afgelopen maand speelde ik het spel vervolgens voor het eerst en begreep toen waarom zoveel leerkrachten met dit spel aan de slag gaan. Met een kleuter in huis zie ik meteen de mogelijkheden om getallen en getalbeelden te leren. Voor groep 3 is het fantastisch bij het leren lezen, maar voor de hogere groepen zag ik vooral leuke ideeën bij Kerst, Sinterklaas en andere feestdagen. Ik ging daarom op zoek naar educatieve versies van Dobble voor de bovenbouw. Leren met Dobble is toch gewoon leuk!?

Rekenen
Klokkijken
  • Klokkijken leren leerlingen vaak in groep 3 en 4, maar herhaling blijft belangrijk. Op de website van juf Judith vind kun je met Dobble het klokkijken oefenen.
  • Het oefenen van het uitspreken van de digitale tijd kun je leren met deze Dobble.
Tafels
  • Op deze Franstalige site staan diverse varianten om met Dobble de tafels te leren. Naast de tafel die je wilt oefenen, kun je ook kiezen voor een ronde of vierkante versie. Die laatste is waarschijnlijk iets makkelijker te knippen.
Engels

Bij Engelse thema’s zijn al snel versies van Dobble te vinden, omdat het vooral nodig is dat de leerlingen de woorden kennen. Ik vond de volgende versies om Engels te leren met Dobble:

Dobble zelf heeft een variant met boerderij als thema. Dit kan natuurlijk ook prima ingezet worden tijdens Engels of wellicht leren jouw leerlingen wel Frans of Duits en kunnen ze dat hiermee oefenen.

Lezen/Spelling
  • Lessen van Sanne maakte bij de methode taalverhaal voor groep 4 woordkaarten waarbij de leerlingen op zoek moeten naar hetzelfde woord op twee kaarten. Een aantal van deze kaarten zijn ook zeker in groep 5 en 6 goed te gebruiken om categorieën extra te oefenen.
  • Om dit spel met ‘ei’ of ‘ij te kunnen spelen, moet je wel een account aanmaken op klascement. Dit is gratis en je hebt meteen toegang tot nog veel meer mooi materiaal.
Van alles
  • Deze variant met emoties kan in alle groepen ingezet worden om te praten over hoe je je voelt.
  • Wil je extra aandacht besteden aan geschiedenis en de tijdvakken? Dan is Dobble geschiedenis een manier om dit extra te oefenen.
  • Met deze Dobble variant, ik weet niet welke taal het is, oefenen de leerlingen de lichaamsdelen.
Voor de leuk

Op Onderwijswereld kwam ik een sinterklaasvariant en een kerstvariant tegen met 5/6 afbeeldingen in plaats van 8 afbeeldingen. Voor leerlingen in de middenbouw kan dit fijner zijn om te spelen.

Als voorbereiding op het VO nog wat extra aandacht besteden aan de spullen die je nodig hebt, kan met deze Dobble met schoolspullen.

Wil je zelf een Dobble maken? De uitleg van meester R kan je daarbij waarschijnlijk dan goed helpen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button