Recensie: Sneeuwwit

Er zijn boeken die je wil lezen en er zijn boeken die je moet lezen. Voor mij was Sneeuwwit meteen een boek dat hoorde bij de laatste categorie. De kaft, schrijver, illustrator en beschrijvende tekst maakte mij zo nieuwsgierig dat ik dit boek razendsnel als recensie-exemplaar aanvroeg bij Uitgeverij Volt. Toen het boek in mijn brievenbus lag, belandde het echter eerst tussen alle andere boeken in mijn kast. Ik baalde er namelijk een beetje van dat het boek een losse boekomslag had. Zo’n mooie illustratie en dan eigenlijk een andere kaft.

Tekst op de achterflap

Ze is vriendelijk en zacht, maar ook wat wazig en naïef. Ze woont op het grote slot van haar vader en heeft maar twee vrienden: de kok en een rondzwervende kat, Karel de Stoute. Haar vader, koning Alfred de achtste, is hertrouwd met Zilla Tarantel – een rijzige, ijzige vrouw die zich voornamelijk ophoudt in de rode toren. Sinds dat huwelijk verkeert de koning in een geheimzinnige staat van verdoving. Op een dag hoort Zilla een gesprek tussen Sneeuwwitje en de kok; en vanaf dat moment probeert de nieuwe koningin om de dochter van de koning uit de weg te ruimen. Sneeuwwitje vlucht het bos in. Ze komt terecht in een afgelegen huisje waar zeven dwergen wonen. Hier kan ze zich verschuilen en komt ze er langzamerhand achter dat ze zélf kan bepalen wie of wat ze eigenlijk wil zijn… Zo verandert Sneeuwwitje, stap voor stap, in Sneeuwwit. Totdat ze zich uiteindelijk sterk genoeg voelt om haar vader te gaan verlossen uit de greep van de valse koningin…

Lees alvast de eerste 19 pagina’s en bekijk meteen de prachtige illustraties in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Sorry leerlingen en collega’s, maar dit boek komt niet in de schoolbibliotheek. Sneeuwwit komt lekker in mijn eigen boekenkast, want dit boek vind ik te gaaf en te mooi!

Wat we mij al vrij snel opviel en waar ik echt van genoot, is het taalgebruik in dit boek. Dit boek is echt een feestje voor je woordenschat. Het hoort daarom zeker weten thuis op scholen. Lees dit boek en andere versies van Sneeuwwitje en laat je leerlingen vergelijken, genieten en hun mening geven over hoe een sprookje kan veranderen door de manier waarop het geschreven is.

Het sprookje over Sneeuwwitje is vrij bekend, maar in dit boek is het zo opgeschreven dat je het opnieuw lijkt te lezen. Zelf kan ik het vooral van de Disneyfilm. Het stoorde echter niet dat het je als lezer het verhaal eigenlijk wel kent. Bij kinderen zal dat misschien ook helemaal niet zo zijn. Voor hen is dit misschien wel de eerste keer dat ze het verhaal over Sneeuwwitje lezen of horen. Stiekem ben ik best jaloers op degenen die het via dit boek leren kennen. Wat een geweldige eerste kennismaking heb je dan!

Van de illustraties van Mark Janssen ben ik vrij lang groot fan en zijn bijdrage aan dit boek was één van de belangrijkste redenen dat ik het wilde hebben. Dat had ik goed ingeschat! De illustraties zijn een groot onderdeel van het verhaal en trekken iedere keer weer je aandacht. Dat begint al aan de binnenkant van de kaft en wordt alleen maar meer als je verder leest. Soms nemen ze een pagina in beslag en soms is het slechts een klein diertje dat bijna niet opvalt. Ook bij die kleine illustraties valt je oog er toch even op.

Weer een pareltje in kinderboekenland!

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel via libris.nl of bestel het via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button