Lente in de klas met deze toffe knutselideeën

De eerste dagen van maart waren heerlijk zonnig en dat voorjaarsgevoel wil je natuurlijk ook in je klas hebben. Ik verzamelde daarom ideeën voor de bovenbouw om tijdens handvaardigheid aan de slag te gaan met de lente en zo het voorjaar de klas in te knutselen.

Bollenvelden

Eén van mijn favoriete knutselwerken voor de lente is het maken van een bollenveld met perspectief. Ik zag dit idee als eerste op Tekenen en zo, deze website moet bij je favorieten staan als leerkracht. Ben je zelf niet zo’n ster in tekenen? Dan kan het uitlegfilmpje van meester Richard op YouTube je vast helpen.

Tulpen in de stijl van Romero Britto

Voor mij zijn tulpen echt dé voorjaarsbloemen. Deze bloemen maken mij echt helemaal vrolijk, zowel in huis als in de tuin. De bollenvelden zijn dan natuurlijk leuk, maar je ziet de tulpen niet echt. Je kunt ook voor andere voorwerpen kiezen om in de stijl van Romero Britto te werken, want met deze kleuren komt het voorjaar de klas wel.

Bomen vol bloesem

Met het uitlegfilmpje op de website Step by Step Painting kan bijna iedereen een mooi schilderij maken met bomen vol bloesem. Zelfs ik zie mogelijkheden en dat zegt wel wat.

Knutselen met breuken

Op de website Crockett’s Classroom zag ik het toffe idee om met breukencirkels aan de slag te gaan. De leerlingen krijgen diverse breukencirkels en met die stukjes maken ze prachtige voorjaarsknutsels.

Bloesemtak van inkt

Op de Franse website Thèmes d’école, hoera voor Google translate, zag ik dit idee van een bloesemtak. De leerlingen blazen met een rietje Oostindische inkt tot een soort tak en met wattenstaafjes en roze en witte verf maken ze daarna de bloesem.

Snelle voorjaarsknutsel

Zoek je een wat snellere opdracht om de lente in de klas te krijgen? Dan is de website van Krokotak ideaal. Je kunt alle ideeën verzameld zien op de verzamelpagina met lenteknutsels en bij de voorbeelden zie je meteen of de leerlingen zelf aan de slag moeten of dat het met een format is. Zelf vond ik de gevouwen tulpen en de bloemenslinger wel goede ideeën voor mijn groep. De leerlingen kunnen dit prima zonder voorbeeld proberen en ook in een wat kortere tijd zal er resultaat zijn.

Fluitende vogels

Bij het voorjaar hoort toch zeker het fluiten van de vogels ’s ochtends vroeg als je wakker wordt. Met deze opdracht voor handvaardigheid laat je dat echt zien. De leerlingen maken van karton een vogel en plakken deze op een achtergrond van papier met muzieknoten. Toen ik de uitwerking zag, hoorde ik gewoon het geluid van fluitende vogeltjes.

(Ik kon het idee alleen op Pinterest vinden dus een link naar een pagina met uitleg heb ik (nog) niet.)

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button