Kinderboekenweek 2024: Thematitels

Bij het thema ‘Lekker eigenwijs’ passen natuurlijk veel boeken. Ik, en velen met mij, waren daarom erg nieuwsgierig naar welke boeken er gekozen zouden worden als thematitels voor de Kinderboekenweek 2024. De lijst heeft mij grotendeels verrast. Deels omdat ik diverse boeken nog niet ken en deels omdat ik misschien ook wel andere boeken verwacht had. In ieder geval heb ik wat te doen de komende maanden, want ik wil altijd graag zelf de thematitels gelezen hebben, voordat de Kinderboekenweek van start gaat.

Alle materialen voor de Kinderboekenweek 2024 op jufinger.nl kun je hier vinden.

Thematitels groep 1/2
Een jurk met zakken

Lucy krijgt van haar tante Augusta een jurk voor haar verjaardag. Samen gaan ze naar de Wereldberoemde Boetiek, waar Lucy wordt overstelpt met jurken. Dunne jurken dikke jurken jurken geel en groen wikkeljurken strikkenjurken verschrikkelijke prikkeljurken! zwieren-zwaaien-draaien-jurken voor een koningin vachtenjurken, veren jurken linnen jurken, leren jurken soepjurken, hoepeljurken effen jurken, PRINT! dolle jurken dwaze jurken ik-neem-je-te-grazen-jurken! En dat zijn er nog maar een paar… Maar er is een probleem. Geen van die talloze jurken voelt goed. Lucy wil een jurk met zakken! Voor al haar avonturen. Dat is schrikken voor de verkoper. Wat nu?

De koning en Niets

 Laat je meeslepen door de hilarische zoektocht van een koning die niets liever wil dan … wel ja, niets! Dit is het verhaal van een koning die echt alles had: rupsfietsen, olifanten zonder slurf, schaatsen met karamelsmaak … Er was niets dat hij niet had. Behalve natuurlijk … niets. Dus besloot hij om op zoek te gaan naar niets. Vond hij NIETS in de bibliotheek, onder de microscoop, in de woestijn of aan de sterrenhemel?

Hup Herman!

Herman het hangbuikzwijntje houdt niet van wedstrijdjes. De kippen kakelen juist elke ochtend over wie het eerste op was, wie het snelste is en wie de beste is. Herman is het zat en zal wel even laten zien wie het snelste is. Maar is winnen wel zo belangrijk? Is het niet beter om bij jezelf te blijven?

Bennie de baksteen

Bennie de baksteen heeft torenhoge ambities. Letterlijk. Zijn grootste droom is om een hoog plekje te krijgen in een mooie wolkenkrabber, zodat hij uitzicht heeft over de hele stad! Maar ja, als baksteen heb je daar weinig over te zeggen…

Het eigenwijze ei

Ei rolt uit zijn nest en botst tegen een steen. Boink. Krak! Hij gaat op zoek naar zijn moeder, en komt onderweg allerlei jonge dieren tegen. Dan ziet hij een kip met eieren. Zou de kip zijn mama zijn? Maar die zegt: ‘Ja, je bent een ei… maar niet van mij!‘ Bij wie hoort Ei dan wel?

Thematitels groep 3/4
Tuf – Het stoerste meisje van de oertijd

Tuf is haar knuffelkonijn kwijt. Samen met haar vriend Isidoor, de bonte gaapkat, begint ze aan een spannende zoektocht. Wie van de dieren heeft haar konijn gepikt? En vindt Tuf de weg terug naar huis?

Word nooit groot

Wat zou er gebeuren als je altijd kind bleef en nooit volwassen werd? Dan hoefde je in ieder geval niet al die vreselijk verantwoorde grotemensendingen te doen. Dit boek is een ode aan fantasie en vindingrijkheid.

Hoe beroof je een bank?

Max en zijn beste vrienden zijn bezorgd om de bijna uitgestorven zwartvoet-bunzing. Maar om het dier te redden is veel geld nodig. Hoe krijgen ze ooit een groot bedrag bij elkaar? Door een bank te beroven, verzint Mo voor de grap. Dat zijn ze natuurlijk niet echt van plan. Hoewel…

Dat boek met die bananen

21 hilarische korte versjes over alle soorten bananen die je maar kunt bedenken. Of het nu gaat om een heel gewoon stuk fruit, of om een banaan met een heel eigen schilletje, in allerlei dwaze varianten spatten ze van de bladzijden af.

Opzij voor Pietje Prinses!

Pietje Prinses heeft een hekel aan muiltjes passen, kikkers kussen of eindeloos voor de spiegel staan. Ze haalt veel liever stunts uit. Samen met haar zus Priscilla beleeft ze allerlei stoere avonturen, zoals een fantastisch ontsnappingsplan bedenken als ze door een vliegende koffer worden ontvoerd.

Thematitels groep 5/6
Atta

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Ze wil geen bessen verzamelen, ze wil op jacht! Dus sluipt ze achter de mannen en jongens aan. Maar ze raakt de weg kwijt en belandt bij een Neandervolk, waar ze warm wordt onthaald. Het lijkt wel of ze haar niet meer willen laten gaan.

Het eigenwijze huisdierenboek

Dit boek vertelt je alles wat je moet weten over huisdieren in de breedste zin van het woord. Welk dier eet zijn eigen keutels op? Wat is het verschil tussen een lama en een alpaca? Welk huisdier is non-binair? Hoe vinden duiven de weg naar huis? Hoe goed kunnen paarden tellen? Welk boerderijdier is verwant aan de T.rex?

Rosie en Moussa voor altijd

Rosie en Moussa doen graag dingen die eigenlijk niet mogen. Zo gaan ze helemaal naar het dak van het hoge appartementsgebouw waar ze wonen. Maar ze helpen elkaar ook. Als Moussa’s oom in de problemen zit, is Rosie er als de kippen bij om te helpen.

De Gemeneriken

Madelief is het liefste meisje ter wereld. Dat vinden haar ouders niet leuk, dus moet ze naar de School voor Gemeneriken. Leerkrachten als juf Achterbaks en meester Kattenkwaad moeten van Madelief een echte Gemenerik maken. Maar het loopt niet zoals gepland.

Het logboek van Billy Donderbus

Een grappig en spannend avonturenboek over het leven van de piratenjongen Billy Donderbus. Elke dag schrijft hij in zijn logboek wat hij meemaakt als piratenjongen tussen de landrotten.

Thematitels groep 7/8
Offline

 In het jaar 2037 verhuist Mike naar de stad Nieuw Babylon, waar iedereen altijd online is. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Dat klinkt mooi, maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing.

Het raadsel van de zee

Ravian woont in het vissersdorp Rotterharing. Hij weet dat er iets helemaal mis is als zijn vader niet aanmeert op zijn twaalfde verjaardag. Samen met zijn beste vriend, zeemeeuw Marvin, begint Ravian aan een zoektocht op zee om zijn vader te vinden.

Struikmeisje

Erie gaat niet meer naar school. In plaats daarvan observeert ze de bewoners van vakantiepark De Vliegenzwam vanuit de struiken. Daar ontmoet ze Bas, wiens vader hun huis heeft verruild voor het vakantiepark. Zonder asfalt. Lekker handig als je in een rolstoel zit.

Misbaksels

Weeskind Bridget grijpt haar kans wanneer meneer van der Puff, de vriendelijke dorpsbakker, een kind wil adopteren. Tot haar grote schrik is ze een ramp in bakken.

Ghost

Ghost rent al zijn hele leven. Bij toeval wordt hij ontdekt door de coach van een hardloopteam, die ervan overtuigd is dat hij een briljante sprinter kan worden. Maar dan moet hij wel binnen de lijnen blijven lopen. En dat is soms vreselijk moeilijk.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button