Recensie: De Rode Prinses

Recensie van juf Inge
Paul Biegel (1925 – 2006) staat vooral bekend om zijn sprookjesachtige vertellingen vol avontuur. Hij schreef talloze toverachtige verhalen die je meenemen naar magische werelden van lieve feeën, dappere kapiteins en pratende dieren. Zijn werk is niet recent, maar veel van zijn vertellingen behoren tot de klassiekers van de Nederlandse jeugdliteratuur en blijven gelukkig gelezen worden. De Rode Prinses is een van zijn schitterende vertellingen en kende ik nog niet. Het is oorspronkelijk verschenen in 1987, maar nu opnieuw vormgegeven met prachtige illustraties van Charlotte Demantons. Tijd om dit sprookje (voor) te lezen!

Korte samenvatting

De Rode Prinses heeft haar hele leven in het Witte-Torenpaleis gewoond en niemand heeft haar ooit gezien. Op haar twaalfde verjaardag is eindelijk de tijd daar dat naar buiten mag, in een prachtige koets. Het hele volk is uitgelopen om haar te kunnen zien en begroeten. Maar voordat iemand een glimp van haar heeft kunnen opvangen, wordt ze ontvoerd door drie rovers: Holz, Bolz en Schwanzenstolz. Het volk is geschokt, maar als zij hun kostbaarheden moeten inleveren om het losgeld te kunnen betalen slaat de twijfel toe: bestáát de Prinses eigenlijk wel? Ondertussen ontsnapt de Rode Prinses uit handen van haar ontvoerders en moet ze zich in haar eentje zien te redden in de grote buitenwereld, waar niemand gelooft dat zíj de Rode Prinses is. Zal ze in haar eentje de weg naar het Witte-Torenpaleis kunnen terugvinden?

Bekijk het alvast een gedeelte van het boek in het leesfragment.

Wat vind ik van het boek?
de rode prinses

De Rode Prinses is een verhaal dat alles in zich heeft om een klassieker te zijn en blijven. Ondanks dat het originele verhaal al wat ouder is, stoort dit niet en is deze vertelling nog steeds bijzonder goed (voor) te lezen. Paul Biegel weet een wereld te scheppen waar je na een bladzijde al helemaal in zit, hij vertelt beeldend en met humor. Het verhaal staat bol van de mooie en rijke taal.

De illustraties van Charlotte Demantons zijn schilderijtjes die het verhaal compleet maken. Ieder hoofdstuk begint met een paginagrote afbeelding waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. Het zijn illustraties waar je naar blijft kijken, vol prachtig kleurgebruik en tot in het kleinste detail verzorgd.

Het verhaal bevat spanning en vaart en is onvoorspelbaar waardoor je door blijft lezen. Dit spannende avonturenverhaal over een dappere prinses is met recht een klassieker te noemen en ik hoop dat nog heel veel kinderen van deze schitterende vertelling zullen gaan genieten.

Het boek aanschaffen

Je kunt het boek aanschaffen op Libris.nl voor €17,99.

de rode prinses

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Gottmer Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button