Kerstballen knutselen van papierstroken

Alles wat te maken heeft met Sinterklaas is sinds 6 december de klas uit en nu de kerstverlichting al een paar dagen vrolijk de klas verlicht, is het tijd geworden om de klas verder te versieren met prachtige knutselwerken van de leerlingen. Voor groep 7/8 kan het echt een uitdaging zijn een knutselwerk te vinden dat voldoende uitdaging biedt, maar toch ook in één les af is. Na veel zoeken en twijfelen, besloot ik vandaag dat de opdracht ‘kerstballen knutselen van papierstroken’ werd.

Hier vind je nog meer knutselideeën voor kerst voor de bovenbouw

Kerstballen knutselen van papierstroken

Ook dit keer bleek Pinterest weer mijn beste vriend te zijn om ideeën te vinden. Daar zag ik namelijk een filmpje met rendieren gemaakt van papierstroken.

Dit filmpje heb ik niet had laten zien aan mijn leerlingen, maar alleen het voorbeeld van de rendieren op een afbeelding. Daarna heb ik hen de opdracht uitgelegd aan de hand van de volgende stappen. Ik heb niet gezegd hoe groot de stroken moesten zijn of hoeveel stroken ze moesten maken.

Lees ook: Reactiespel Kerst

Stappenplan kerstballen knutselen
  1. Bedenk wat je wilt knutselen. Het moet te maken hebben met kerst.
  2. Kies de kleur waar je stroken van wilt knippen.
  3. Je mag er ook voor kiezen om meerdere ballen te maken van papierstroken om bijvoorbeeld een sneeuwpop te maken.
  4. Voor details maak je gebruik van papier uit de bak met restjes papier.
  5. Als je bijzonder materiaal nodig hebt, bijvoorbeeld crêpepapier of watten, dan mag dit.

Hierna zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Ik heb een aantal leerlingen moeten helpen bij het aan elkaar plakken van de stroken en sommige leerlingen wat tips gegeven om meer stroken of details toe te voegen. Aan het eind van de les hingen er 29 heel verschillende, maar prachtige kerstballen voor het raam.

Share Button