Knutselen voor kerst in de bovenbouw: 5 toffe ideeën

In de drukke decembermaand loopt je hoofd als leerkracht nog weleens over. Heb je net Sinterklaas achter de rug óf je zit zelfs nog middenin het Sinterklaasfeest, moet je alweer na gaan denken over Kerst. Wat ga je nou knutselen voor kerst in de bovenbouw van de basisschool? Het groot knutselproject is vaak wel tof, maar heb je daar de tijd voor? Ik heb daarom een aantal opdrachten uitgezocht die er gaaf uitzien, maar een aantal van deze ideeën kunnen in een uurtje gemaakt worden. En niet onbelangrijk: het meeste materiaal heb je als school gewoon in het magazijn liggen of heel makkelijk aan kunt schaffen.

Kerstballen van papierstroken

Één van mijn meest favoriete kerstknutsels is het maken van kerstballen met papierstroken. Voor deze knutsel ligt alles wel op school dat je nodig hebt. Ik vond dit idee op Pinterest en heb het zowel in groep 5/6 als in groep 7/8 gemaakt. Iedere keer had ik een groep vol enthousiast knutselende kinderen die prachtige resultaten afleverden om de kerstboom mee te versieren.

Papieren sterren

Sterren zijn altijd goed met kerst en je kunt hierbij een aantal verschillende knutsels bedenken die verschillen in moeilijkheid om te zorgen dat iedere leerling in je klas een succeservaring heeft en iets moois maakt. Natuurlijk mag een beetje uitdaging, maar soms is het gewoon fijn voor kinderen om iets maken dat fantastisch lukt. Van makkelijk naar moeilijk heb ik de volgende sterren gevonden die allemaal gemaakt worden van papier:

  1. Sterren knippen. Niet heel moeilijk, wel heel leuk.
  2. Papieren sterren van Krokotak, vouwwerkje. Leuk om te versieren met glitter.
  3. Kerstster van Vouwjuf. Met duidelijk filmpje.
  4. Ster/Sneeuwvlok. Ooit gedaan, was lastiger dan ik had gedacht.
  5. Origami sterren. Met stappenplan, maar niet voor iedere leerling leuk om te doen.
  6. Strokenster. Even puzzelen, maar zeer tof als het lukt.
Eigenaardige kerstbomen

Een geweldige tekenopdracht. Deze eigenaardige kerstbomen van Criscoart. Voor deze opdracht heb je wel voldoende watervaste stiften nodig, maar het resultaat mag er dan zeker zijn.

Lantaarns van bakpapier

Deze vind ik zo gaaf! Hoe sfeervol is je kerstdiner in de klas als iedere leerling dit gemaakt heeft?

Het uitgewerkte idee is te vinden op: DIY kerstlampionnen maken. De mallen zijn helaas niet meer beschikbaar, omdat teveel mensen de materialen van de maakster verkeerd gebruikten en doorverkochten. Zo jammer.

Kerstballen aan een tak

Deze prachtige kerstballen aan dennentakken zijn ook een goede opdracht voor de bovenbouw. Een mooie tekenopdracht om de klas mee op te fleuren en om leerlingen te laten werken met verschillende materialen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button