Het kerstdiner: 10 dingen die de leerkracht denkt

In de week voor de kerstvakantie is het in menig klaslokaal in Nederland tijd voor het kerstdiner. Nadat de tafels in de klas gedekt zijn, het eten is klaargezet en de lichtjes branden, is het tijd om lekker te eten en te genieten van de gezelligheid. Als leerkracht gaan er echter allerlei gedachtes door je hoofd tijdens die twee uur die het kerstdiner duurt.

10 dingen die de leerkracht denkt tijdens het kerstdiner

1. Hoe doen die ouders dit?
Ik vind de kunstwerken die sommige ouders van het eten maken zo ontzettend knap! Wordt dit later van mij ook verwacht als mijn kind kerstdiner heeft op school? Dan ga ik binnenkort alvast wat tips vragen.

2. Dit krijgen we nooit op!
Al dat eten! Het lukt nooit om dat allemaal op te eten!
En dat is ook vaak zo. Helemaal sneu vind ik het altijd voor de leerling van wie het eten niet echt gegeten wordt door klasgenoten.

3Dan eet ik het maar…
Het is niet leuk dat er een bord vol blijft liggen, terwijl het bij andere hapjes lijkt alsof de leerlingen het liefst het bord ook nog op zouden willen eten. Wat doe je dan als leerkracht? Jij eet het wel op en doet, overdreven, enthousiast. Hopelijk gaan de leerlingen het dan proberen en is de teleurstelling minder groot.

Lees ook: Je weet dat je leerkracht van groep 7/8 bent als…

4. Rust!

Alle leerlingen hebben hun bordje volgeladen en genieten van de lekkere hapjes.

5. Herrie!

De borden zijn leeg. Hoeveel leerlingen zijn er nog bezig met de eerste ronde? Kunnen we al starten met de hoofdgerechten?

6. Ongelooflijk! Wat kunnen die kinderen eten!

Of het nou schoolontbijt, paasbrunch of kerstdiner is, iedere keer verbaas ik me er toch weer over. Kinderen kunnen veel eten,maar ook in bizarre combinaties. Mijn tip: probeer het te negeren, want anders eet je zelf heel weinig.

7. Wat!? Is er al een uur voorbij!?

De tijd vliegt op zo’n avond! Iedereen zit gezellig te kletsen en te eten, ook jij als leerkracht, en voor je het weet is het een uur later. De sfeer tijdens zo’n avond is onbetaalbaar en probeer daar tijdens het kerstdiner echt even bewust van te genieten. Voor je het weet gaan de leerlingen naar huis.

8. Is het nog geen tijd?

Ineens is iedereen uitgegeten, vallen er dingen om, worden er leerlingen onrustig en kijk jij ongeduldig naar de klok. Mogen ze al naar huis?

Inspiratie nodig voor hapjes voor het kerstdiner? Kijk op Pinterest.

9. Kunnen ze nog wel optreden?

Met volle magen moeten de leerlingen nog een lied zingen. Sommige kinderen lijken groen te zien, omdat de combinaties niet helemaal goed gevallen zijn en sommigen vallen al om van vermoeidheid. Nog even stralen voor de ouders met een geweldig kerstlied. Gaat dat nog wel lukken?

10. Wat was het geweldig!

De tafels staan nog in U-vorm, er ligt nog een verloren servet op de grond en de kerstverlichting brandt nog. Als leerkracht kijk je nog even rond, voordat je de stekkers uit de stopcontacten trekt en met een grote glimlach op je gezicht bedenk je je dat het een geweldig kerstdiner was. Maar…gelukkig is het wel bijna vakantie, want je bent moe!

Share Button