Lijfgids: een reis door de puberteit – Chariva

Als leerkracht van groep 7/8 is de puberteit een dingetje waar ik regelmatig iets van merk in de klas. Ik vind het niet erg om er met mijn klas over te praten, maar je merkt dat de leerlingen het soms een beetje gek vinden. De meeste boeken over dit soort onderwerp zijn, naar mijn idee, niet echt aantrekkelijk geschreven voor deze leeftijd en ook dat maakt het er niet makkelijker op. Wat vond ik het dus leuk toen ik een mailtje ontving over ‘lijfgids: een reis door de puberteit‘. De kaft sprak me meteen aan en de tekst op de achterkant maakte me nieuwsgierig. Daar wilde ik wel een recensie-exemplaar van.

Het verhaal

Een boek over het lichaam én het leven met daarin alles wat meisjes vanaf 10 jaar willen weten, ondersteund door illustraties in kleur van StudioSilvana. Reisgids Olivia is de coole ‘oudere zus’ die de meisjes begeleidt. Van vet haar tot wat er in je hart leeft en van hormonen die door je lijf gieren tot een gebalanceerd dieet: alles komt voorbij. Een must-have voor alle meisjes! Met slimme tips, handige weetjes en eerlijke quotes van onder anderen Pip Pellens, Dilan Yurdakul, Jill, Belle Zimmerman en May Hollermann.


Wat vind ik van ‘lijfgids: een reis door de puberteit’?

In eerste instantie was ik een beetje bang voor het idee van ‘Dagboek van een muts’ toen ik het boek doorbladerde. Nou merk ik dat dat de meiden in mijn klas erg aanspreekt dus qua aantrekkelijkheid zit het voor die leeftijd wel goed. Het boek is kleurrijk en komt afwisselend over. Natuurlijk, en gelukkig, is het informatief, maar daarnaast zijn de teksten zo geschreven dat ze wel vlot lezen. Het taalgebruik is, denk ik, voor meiden vanaf 10 jaar perfect gekozen.

Lees ook: Je weet dat je leerkracht van groep 7/8 bent als…

Niet alles in het boek begreep ik even goed. Het stukje over een bril dragen of lenzen vond ik bijvoorbeeld niet echt van toepassing. Verder vond ik het jammer dat bij de tekst over Social Media echt voorbeelden genoemd worden. Dit maakt dat het boek minder tijdloos is. De ontwikkeling gaat zo snel en er is een kans dat die apps snel weer uit de mode raken.

Al met al is de lijfgids een boek dat meiden in de puberteit binnen handbereik zouden moeten hebben. Wanneer komt er een jongensversie?

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Moon. Hartelijk dank! 

Share Button