Je weet dat je leerkracht van groep 7/8 bent als…

Sinds dit schooljaar mag ik juf zijn van een geweldige groep 7/8, maar er zijn toch duidelijk wel dingen anders in vergelijking met juf zijn van groep 3, 4, 5 of 6. Hier heb ik een, klein, lijstje van gemaakt. Ben benieuwd of andere groep 7/8 leerkrachten zich hierin herkennen. Aanvullingen zijn natuurlijk van harte welkom.

Je weet dat je leerkracht van groep 7/8 bent als…

 1. …je bijna wekelijks iets hoort van een middelbare school.
  Dit kan post, mail of een bezoek zijn. Ik heb posters opgehangen, brieven uitgedeeld, bezoeken vastgelegd, gastlessen gehad en waarschijnlijk vergeet ik nu nog wel iets. Er zijn pas 8 weken voorbij dus ik vraag me af wat er de komende periode allemaal nog komen gaat.
 2. …je op schoolkamp mag.
  Wij gaan pas aan het eind van het schooljaar, maar toch ben ik hier al wel een beetje mee bezig. De locatie is al vastgelegd, maar aangezien alles nieuw is voor mij houd ik berichten op Facebook en Twitter over schoolkampen goed in de gaten. Welke spellen zijn echt fantastisch om te spelen, wat mag er niet ontbreken, het moet wel een geweldig kamp worden voor mijn groep.
 3. …je adviesgesprekken mag voeren.
  Aan het einde van dit schooljaar, ik wil er nog niet aan denken, zullen de leerlingen van groep 8 de basisschool verlaten. Naar aanleiding van de Entreetoets die zij in groep 7 hebben gemaakt, hebben er aan het begin van dit schooljaar adviesgesprekken plaatsgevonden. Toch wel spannend. Niet alleen voor mij, maar ook voor ouders en kind.
 4. …Halt voorlichting komt geven in de klas.
  De lessen over vuurwerk, overlast rond de jaarwisseling, in december waren mij bekend, maar Halt geeft nog meer voorlichtingen en ze komen dit jaar dan ook vaker dan één keer langs in mijn groep.leerkracht 78
 5. …je woordgrapjes ineens begrepen worden.
  In groep 5/6 ging het al beter dan in de groepen 3 en 4, maar nu in 7/8 is het past echt leuk om af en toe een woordgrap te maken. Het is toch wel leuk als er gelachen wordt als je denkt grappig te zijn als leerkracht.
 6. …je met de leerlingen een musical moet uitzoeken, voorbereiden en uitvoeren.
  Net als het kamp is dit nog niet aan de orde, maar het gaat wel gebeuren dit jaar. Toen ik in groep 8 zat deden we een kerstmusical, maar ik ken nog steeds een flink aantal liedjes en weet nog van bijna iedereen welke rol ze hadden. Ik vond het echt leuk om te doen en ik wil dat mijn leerlingen ook zo mogen genieten en er 20 jaar later met plezier aan terugdenken.
 7. …de leerlingen alles zouden kunnen regelen zonder leerkracht.
  Voor mij is niet alleen de groep nieuw dit jaar, maar de hele school. Ik ben dus heel blij met mijn groep 7/8 die alles weten te vinden. Wol nodig? Wordt zo voor geregeld. Een sleutel van een kastje? Leerling W. haalt de goede sleutel zo uit het kastje. Radio moet verplaatst worden? T. en W. hebben het al gedaan voor ik het vraag. Geen geluid bij de computer? E. weet precies welk kabeltje het probleem kan zijn (was het niet, maar toch). Ideaal! Meestal dan, want soms wil ik het net even anders dan ze gewend zijn van de vorige leerkrachten en dat levert soms een klein beetje wrijving op. Ook dat is de charme van 7/8.
 8. …je goed moet plannen met al die toetsen.
  Niet alleen de methodetoetsen vragen wat planning, want twee leertoetsen in dezelfde week is niet echt ideaal, maar ook de entreetoets en eindcito vragen een goede voorbereiding. Zeker met een combinatieklas, want wat doet de andere groep op dat moment? Tips zijn van harte welkom, alhoewel ik zeker weet dat mijn collega’s me hier ook geweldig bij zullen helpen.
 9. …de hormonen om je oren vliegen.
  Wat de puberteit precies is? Dat weet je wel als leerkracht van groep 7/8. Ook omdat er af en toe een luchtje voorbij komt, want die gympen kunnen toch best uit in de klas? Liever niet!
 10. …je iedere dag wat leert.
  In andere groepen leerde ik ook echt wel van mijn leerlingen, maar nu nog net iets meer. Weet ik iets niet zeker? Dan weet iemand het wel of we hebben het ontzettend snel opgezocht. Ook begrijp ik ineens alle woordsoorten een stuk beter en wordt mijn Engels iedere week beter. Mijn kennis van topografie groeit flink en ik ben op de hoogte welke app ik echt op mijn telefoon moet hebben.
Share Button