Recensie: Janouk zoekt een duurzame wereld

Recensie van juf Ellen
Toen Inger vroeg of ik een exemplaar van het boek ‘Janouk zoekt een duurzame wereld’ kon ik dat eigenlijk niet weigeren, om meerdere redenen! Ik ben zelf altijd al bezig geweest met duurzaam leven. Niets ingewikkelds, maar gewoon doen wat ik kan en wat bij mij past. Afval scheiden, spullen weggeven in plaats van weggooien, lampen uit etc. De tweede reden is dat we dit jaar op school het thema milieu gaan behandelen. Dit boek sluit daar volgens mij perfect bij aan.

En als laatste, omdat mijn oudste zoon Janouk de leukste presentatrice van het Klokhuis vindt ?.

Tekst op de achterflap

Samen op zoek naar een wereld met groene bossen vol dieren, oceanen zonder plasticsoep en een gezond klimaat! In Janouk zoekt een duurzame wereld legt WWF-ambassadeur Janouk Kelderman iedereen van 9 jaar en ouder uit wat klimaatverandering is en wat de gevolgen daarvan zijn. Wat houdt het woord duurzaam nou eigenlijk in en hoe zou een duurzame wereld eruit moeten zien? En nog veel belangrijker: hoe kun je daar zelf aan bijdragen? Janouk Kelderman, die je kent van ZAPP, komt met goede ideeën en haalbare tips met behulp van het Wereld Natuur Fonds.

In Janouk zoekt een duurzame wereld vertelt ze je in heldere taal alles wat je moet weten over onder andere plastic, ontbossing, het stikstofprobleem, zeespiegelstijging, voeding, klimaat en CO²-uitstoot. In ieder hoofdstuk komen bekende experts aan het woord. Denk aan fijne kooktips van Lisa Goes Vegan, de gekste plastic vondsten op zee van Boyan Slat en rete-interessante weetjes over het klimaat van wetenschapsjournalist Diederik Jekel. Daarnaast staat het boek bomvol met tips, recepten, proefjes en DIY’s over wat jij zelf kunt doen om de wereld een beetje duurzamer te maken. We hebben maar één wereld, laten we er zuinig op zijn. Elke kleine stap is er één, samen kunnen we de wereld duurzamer maken. Jij ook. Doe je mee?

In het inkijkexemplaar kun je al wat hoofdstukken bekijken.

Wat vindt juf Ellen van het boek?

Het boek draait helemaal om het creëren van een duurzame wereld. Dat geeft al aan dat het boek vol staat met tips en ideeën die je zo uit kunt voeren. Maar er staat ook veel achtergrondinformatie in. Bijvoorbeeld over ontbossing, stikstof, klimaatverandering en het verschil tussen vegetarisch en veganistisch.

Het boek is super vlot geschreven. Kennis wordt afgewisseld met dingen zoals ‘De 5 van…’ waar biologen tips geven om bijvoorbeeld een moestuin aan te leggen of iets vertellen over dieren in Nederland, lijstjes, apptips. En dit alles is op zo’n manier geschreven, dat je niet meteen het gevoel krijgt dat je alles fout doet en je eigenlijk je hele levensstijl om moet gooien?

Naast dit alles staan er ook veel mooie illustraties en foto’s in het boek, ondersteunend bij het verhaal. Elke pagina ziet er aantrekkelijk uit!

Ieder hoofdstuk eindigt met ‘Wat kun je zelf doen?’. Hier vind je concrete tips over wat je zelf kunt doen. Het zijn echt hele praktische tips, sommige zijn direct toe te passen. Zo lees ik in het hoofdstuk plastic de praktische tip om een hoorntje in plaats van een bakje te nemen bij de ijssalon (nooit bij stilgestaan!) of als je dan toch een plastic zakje gebruikt in de supermarkt, stop die 3 appels en 2 kiwi’s dan in 1 zakje in plaats van 2.

Uit: Janouk zoekt een duurzame wereld

In het voorwoord zegt Janouk zelf dat je het boek moet lezen als een werkboek of tijdschrift: lees wat jou aanspreekt en doe vervolgens wat bij jou en je situatie past. Zo leest het boek ook. Sommige stukken passen wat minder bij mij en die heb ik wat sneller doorgelezen. Andere stukken heb ik juist met veel interesse gelezen. Zo zullen de kinderen in de klas het boek ook lezen.
Voor jou als leerkracht is het een mooi inspiratieboek voor bijvoorbeeld het thema milieu, maar ook bij bijvoorbeeld het thema natuur of voeding. Haal eruit wat bij jou past en pas op school toe wat bij je school past!

En wat ik ga ook doen, wat het boek op de eerste bladzijde als duurzame tip geeft: Wil je ook iets goeds doen als je het boek uit hebt? Geef het dan aan een vriend of vriendin, dat is pas lekker duurzaam!

Het boek aanschaffen

Je kunt het boek aanschaffen via onderstaande link of bij het Wereld Natuur Fonds.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Kosmos Uitgevers. Hartelijk dank!

Share Button