Adjourning – Tips voor de laatste fase van groepsvorming

Het einde van het schooljaar nadert en met name in groep 8 is het afscheid van de groep en de basisschool voelbaar. In de fases van groepsvorming wordt deze laatste fase adjourning of termination genoemd. Deze fase vindt minder heftig plaats in groepen die weten dat ze elkaar na de zomervakantie weer zullen zien, maar dat geldt natuurlijk niet voor groep 8. In deze blog deel ik vooral tips over hoe je met groep 8 deze fase zo goed mogelijk kunt doorlopen en kunt genieten van toffe laatste weken.

Hoe herken je deze fase?

Leerlingen kunnen in deze fase vaker regels gaan overtreden. Ze vonden dat het hele jaar normaal, maar nu gaan ze toch bijna weg. De sfeer kan wat negatiever worden, omdat leerlingen meer gaan mopperen. Niets is meer leuk, elk vak is saai en de leerkracht is echt heel stom. Belangrijk voor de sfeer is wel om als leerkracht de regels en routines duidelijk te houden. Anders worden het zeer ongezellige laatste weken.
Het kan ook gebeuren dat leerlingen juist veel kleffer met elkaar worden. Ze spreken vaker af na schooltijd, logeren regelmatig bij elkaar en iedereen heeft elkaars telefoonnummer.

Activiteiten voor deze fase
Een brief schrijven aan zichzelf

In mijn zoektocht naar activiteiten kwam ik het idee tegen om leerlingen een brief of kaart aan zichzelf te laten schrijven over wat ze zichzelf wensen voor de toekomst. Dit deed me meteen denken aan een tweet van Naomi Smits. Zij liet de leerlingen een schrijfopdracht maken over hoe ze zichzelf over 20 jaar zien.

Een ander idee is juist om mooie herinneringen aan de basisschool te verzamelen voor zichzelf. Wellicht kunnen ze een soort portfolio hiervan maken. Zeker als de leerlingen met elkaar in gesprek gaan, zullen ze zich van alles gaan herinneren uit de acht jaren op de basisschool.

Groepsvormende activiteiten

In groepen waar het wat minder gezellig is geworden qua sfeer kan het helpen om te doen alsof je weer in de gouden weken bent beland. Het kan daarom goed werken om wat extra aandacht te besteden aan hoe de groep was en welke activiteiten jullie gedaan hebben om een groep te worden. Kijk voor ideeën bij 10 ideeën om te werken aan groepsvorming of Groepsvorming in groep 7/8.

Groepscadeau maken voor de school

Dit is iets wat bij ons op school eigenlijk altijd door ouders geregeld wordt met de leerlingen, maar wel heel mooi past bij adjourning in groep 8. De leerlingen gaan samen aan de slag om aan de school een herinnering te geven. Cadeaus die bij ons op school gegeven zijn, zijn o.a.:

  • Een picknicktafel met alle namen van de leerlingen erin gebrand
  • Een mooi mozaïekkunstwerk van het logo van de school
  • Een klok met foto’s van de leerlingen van dat schooljaar
  • Stoeptegels op het schoolplein met handafdrukken
  • Bijzondere groepsfoto’s
Afscheid nemen van de andere leerlingen

Op de laatste schooldag doet groep 8 iets voor de overige leerlingen van de school. Ze kunnen bijvoorbeeld trakteren of een activiteit organiseren. Als school kun je hieraan koppelen dat de groepen 1 t/m 7 een kleinigheidje geven aan de leerlingen van groep 8. Bijvoorbeeld een gelukspoppetje met een mooie wens of een stekje van een plant of boom, omdat ze straks verder groeien.

Eindmusical

De eindmusical of eindfilm is een mooi middel om aandacht te besteden aan adjourning/termination. De leerlingen maken nog echt iets gaafs met elkaar en ze hebben nog echt iets om aan te werken in die laatste weken.
Op de school waar ik werk voeren we ieder schooljaar een eindmusical op met groep 7 en 8. Deze leerlingen zitten het gehele schooljaar met elkaar in een combinatieklas en zowel kamp als musical doen ze als klas. Er is echter één ding in de musical altijd echt voor groep 8: het afscheidslied. Hiermee neemt groep 8 echt afscheid van de basisschool en dat moet dus gewoon hun ding zijn.

Interessante boeken over groepsvorming

Over groepsvorming zijn veel boeken geschreven. Mijn favorieten zijn:

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button