Recensie: De gelukkige leraar

Op sommige boeken kun je niet wachten tot je ze eindelijk kunt gaan lezen. Zo was ik ook de dagen aan het aftellen tot het debuut van juf Maike eindelijk in mijn brievenbus zou liggen. Samen met Maike heb ik twee jaar de leerkracht scheurkalender mogen maken, maar nu heeft ze gewoon een echt boek geschreven. Hoe dan!?! De gelukkige leraar is een titel die je meteen aanspreekt en je nieuwsgierig maakt. Ik vind mezelf al best een gelukkige leraar dus wat kan dit boek mij nog meer brengen? Met die vraag dook ik het boek in.

Tekst op de achterflap

Duidelijke keuzes maken en kansen grijpen!

Je hoort het steeds maar weer: we moeten het zelf doen! We moeten zelf ons vak en onze professionaliteit weer terugpakken. Maar hoe doe je dat in je dagelijks leven als leraar? Juf Maike neemt je in De gelukkige leraar mee in haar persoonlijke zoektocht en deelt onderweg haar belangrijkste lessen en tips met jou. Ze geeft antwoord op herkenbare vragen als: Hoe zorg je goed voor jezelf als ‘het onderwijs’ niet voor jou zorgt? Wat zijn je rechten en plichten? Hoe breng je je boodschap over bij collega’s en je leidinggevende? Hoe zoek je de collectiviteit op? Hoe lukt het je om voor de volle 100 procent aanwezig te zijn in de klas én in je privéleven?

Lees alvast een paar pagina’s op de website van Uitgeverij Pica.

Dit boek staat ook vol tips om beter om te gaan met je tijd en goed te leren plannen. Daarnaast bevat het openhartige interviews met onderwijscollega’s, die hun ervaringen graag met je delen.

Wat vind ik van het boek?

Het boek leest erg vlot. Maike heeft een fijne schrijfstijl en tijdens het lezen leek het gewoon net alsof ze me naast me zat en haar verhaal deed. Nu is die vergelijking natuurlijk voor mij vrij gemakkelijk, omdat we dit ook weleens écht doen.

De gelukkige leraar bestaat uit zeven hoofdstukken die in totaal 143 pagina’s in beslag nemen. Ik denk dat ik er zo’n drie à vier uur over heb gedaan om alles te lezen en deed toen het boek dicht. Met een grote glimlach op mijn gezicht, want het is best stoer om in iemands dankwoord te staan.

Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik bij hoofdstuk 2 niet altijd even enthousiast was. Meerdere keren heb ik gedacht: Heel leuk, Maike, je hebt een punt, maar … Dit komt onder andere doordat ik het gevoel had dat de school waar ik werk te klein is om het te doen zoals Maike het zo goed verwoord. De mogelijkheid om een ambulante leerkracht voor de klas te zetten, is gewoon zo goed als niet aanwezig.

De kracht van dit boek zit voor mij wel echt in de zes andere hoofdstukken. Wat ik vooral kan waarderen van Maike is haar eerlijkheid. Ze is erg open en durft zich kwetsbaar op te stellen door praktijksituaties die ze beschrijft. Dit doet ze natuurlijk ook op social media door bijvoorbeeld eerlijk te zijn over haar overstap naar de invalpool dit schooljaar. Ook de teksten uit interviews met andere leerkrachten zoals van Bertus Meijer, van Onderwijsenzo, Anton Horeweg, auteur van meerdere boeken over gedrag, en Naomi Smits, Juf Naomi klapt uit de school, maken het boek meer praktisch en vertaalbaar naar de eigen onderwijspraktijk van vrijwel iedere leerkracht.

De koppeling tussen theorie en praktijk is sterk aanwezig in het boek, maar toch blijft het goed leesbaar. Op meerdere momenten wil je dingen meteen toepassen en doordat je weet dat er achter Maike haar geschreven teksten bronnenonderzoek zit, voel je je sterker om dat te doen. Veel is gebaseerd op Maike haar eigen ervaringen, maar naar aanleiding daarvan is ze zelf van alles gaan lezen om te zorgen dat ze meer weet en dat vertaalt zich in dit doek.

De gelukkige leraar is een boek dat je als directeur je teamleden cadeau kunt doen voor de zomervakantie. Na de zomervakantie kun je dan wel op een team leerkrachten rekenen dat kritischer zal kijken naar zichzelf en de dingen die op school gedaan worden. Door het lezen van De gelukkige leraar en aan de slag te gaan met de tips en voorbeelden van Maike zal iedere leerkracht sowieso nog iets gelukkiger worden. Zelfs als je al heel gelukkig bent!

Het boek aanschaffen

Je kunt het boek aanschaffen bij Uitgeverij Pica. Dat is het leukste voor auteur en uitgever, maar koop je het via onderstaande partnerlink bij bol.com dan is dat leuker voor mij en mijn website. Lees daar meer over in de disclaimer.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Pica. Hartelijk dank! 

Share Button