Goede reis, opa! – Vivian den Hollander

Sowieso vind ik het moeilijk om te kiezen tussen al die geweldige boeken die ik mag lezen van uitgevers, maar tijdens de periode voor de Kinderboekenweek is dat nog lastiger. Wat worden er momenteel veel leuke boeken uitgebracht! Ik kan, zelfs met hulp van leesteam, echt niet alle boeken lezen en moet daarom kiezen welke boeken in mijn brievenbus mogen vallen. Het boek Goede reis, opa! moest ik echter wel echt zelf hebben. Mijn leesteam maakte geen schijn van kans. Het vorige deel over opa Bak vond ik namelijk fantastisch dus dit boek is na deze recensie voor de leerlingen van groep 3/4 op mijn school.

Goede reis, opa! – Het verhaal

Opa is jarig en hij heeft een wel heel speciaal cadeau van zijn broer gekregen: een reisje met een luchtballon. En Tom en Mila mogen mee! Het is alleen nog niet zo gemakkelijk om bij het weiland te komen waar ze zullen opstijgen: opa krijgt al snel een lekke band en de oude sportauto van papa sputtert. En de vlucht zelf gaat ook niet helemaal perfect…

goede reis, opa
Goede reis, opa! – Wat vind ik van het boek?

Met een verhaal over een reis met een luchtballon scoor je bij mij sowieso al punten. Ik heb ooit zelf één keer in een luchtballon gezeten en wat was dat fantastisch. Voor opa Bak duurt het echter wel even voor hij echt in de luchtballon zit. Wat een avontuur beleeft hij, samen met Tom en Mila, om bij het weiland te komen om te kunnen vertrekken.

Lees ook: Reis mee! Leesmotivatie tijdens de Kinderboekenweek

Wat ik erg knap vind van Vivian den Hollander is dat ze zo’n geweldig boek kan schrijven voor het AVI niveau M4. Tijdens het lezen merk je daar eigenlijk heel weinig van. Het is een goed verhaal en leest gewoon fijn.

Lees ook: Spekkie en Sproet en de dolk van de sultan

Dit boek is echt een aanrader voor de Kinderboekenweek 2019. Als je denkt dat je alle voertuigen wel hebt gehad, komt er toch nog een nieuw voertuig in het verhaal voor. Ik verwacht de kinderen hier tijdens het (voor)lezen echt van kunnen smullen. En voor de prijs van €8,99 kan je het boek eigenlijk niet laten liggen.

Goede reis, opa! – Lesideeën

Dit boek is heel fijn om te lezen, maar er zijn ook leuke lesideeën bij te bedenken.

  • Tel het aantal keer dat je luchtballon, politieauto of één van de andere voertuigen leest in dit boek.
  • Knutsel de voertuigen uit dit boek.
  • Bedenk welke voertuigen opa, Tom en Mila allemaal nog meer hadden kunnen gebruiken als hun reis langer had mogen duren.
  • Doe alsof je in een luchtballon zit. Hoe ziet de wereld eruit?
  • Speel het verhaal na.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button