Dierendag in groep 7/8

4 oktober is het Dierendag. Deze dag valt vaak in de Kinderboekenweek, waardoor ik het soms lastig vind om deze dag aandacht te geven. Maar eigenlijk is het natuurlijk wel heel leuk om Dierendag in groep 7/8 te vieren. Om deze dag dus niet ongezien voorbij te laten gaan, ben ik op zoek gegaan naar wat ideeën die gemakkelijk zijn in te passen in het lesrooster. Voor het midden valt Dierendag in de vijfde schoolweek en is het nog steeds fijn om aandacht te besteden aan groepsvorming. Dit is prima te combineren, heb ik ontdekt.

Dierendag in groep 7/8 – Groepsvorming

Dierengeluidenspel

Op de site van juf Naomi las ik de uitleg van het dierengeluidenspel. Leuk, maar in de vorm zoals het daar beschreven staat, vind ik het te tijdrovend. Ik bedacht toen dat het goed te combineren is met levend memory. Een idee dat ik las dat goed te gebruiken is tijdens de Gouden Weken.

  • Je stuurt een leerling de klas uit.
  • Van de overige leerlingen maak je maakt tweetallen in de klas. (stuur twee leerlingen de klas uit als je een oneven aantal overhoudt)
  • De leerlingen bedenken samen welk dierengeluid ze gaan maken.
  • De uit de klas gestuurde leerling komt terug en probeert de tweetallen bij elkaar te vinden.
  • Eventueel kun je meerdere leerlingen de klas uitsturen en mogen ze het samen oplossen. Dit lijkt mij zelfs nog beter werken, omdat ze dan samen moeten overleggen en elkaars hulp kunnen inschakelen.

Lees ook: 10 ideeën om te werken aan groepsvorming

Dierenalfabet maken

Op Instagram spotte ik bij juf Ellen het vervoersmiddelenalfabet. Dit idee is ook goed te gebruiken op Dierendag. Laat de leerlingen in groepjes bij iedere letter van het alfabet een dier invullen. Ik zou er in mijn groep voor kiezen om naar een minuut of 5-10 de Chromebooks in te zetten om zo alle letters gevuld te krijgen.

Samen een fantasiedier tekenen

Dit idee heb ik ooit ergens gelezen en al een aantal keer in verschillende groepen gedaan. Voor deze opdracht heb je groepjes van drie nodig.
De leerlingen krijgen allemaal een papier dat ze in drie gelijke delen verdelen. Ze bedenken samen hoe breed het dier wordt en tekenen op die plek op hun papier lijnen. Daarna gaan ze weer naar hun eigen plek en maken hun gedeelte van het dier. De één de kop, de ander het lijf en de derde de staart of achterkant.
Je kunt de leerlingen ook kort laten overleggen over wat ze willen gaan maken of tussendoor elkaar laten vertellen hoe het wordt. Het is belangrijk dat pas aan het eind het dier aan elkaar geplakt wordt en te genieten van de hilarische resultaten.

dierendag in groep 7/8
Dierendag in groep 7/8 – Energizers

Dieren nadoen

Even tussendoor wat dieren nadoen. Dit kan met geluiden of met bewegingen of een combinatie. Gewoon even gek doen tussendoor. De leerlingen kunnen natuurlijk zelf de opdrachten bedenken.

Op één lijn van klein naar groot

Dit idee komt van eslkidsgames.com. De leerlingen denken aan hun lievelingsdier en proberen zonder te praten, maar alleen door het maken van gebaren en geluiden op één lijn te gaan staan van groot naar klein.

Animal farm

Op leadershipgeeks.com vond ik het idee van Animal farm. In een bak of tas worden briefjes gedaan met daarop dieren. Bij 28 leerlingen heb je 14 dieren nodig en ieder dier zit er dubbel in.
De leerlingen pakken een briefje en lezen het. Als iedereen een briefje heeft, sluiten ze hun ogen. Ze gaan dan het geluid maken van het dier dat ze zijn en moeten hun partner vinden door te luisteren.
Het is handiger om deze activiteit uit te voeren in een speelzaal of op het schoolplein.

Dierendag in groep 7/8 – Handvaardigheid

Ik zag teveel leuke ideeën voor handvaardigheid dus deze moest ik toch echt delen.

Dieren tekenen met hulp van YouTube

Afgelopen woensdag, 25 september, hadden wij een studiemiddag CLIL van Spelen met Engels. Tijdens deze studiemiddag werd het YouTube-kanaal Art for Kids Hub genoemd. Op dat kanaal vind je heel veel tekeninstructies over allerlei onderwerpen en dus ook dieren. Zelf ben ik geen tekentalent, maar de leerlingen kunnen met deze filmpjes vast een geweldige tekening maken.

Dieren met een trui aan

Dit idee, Pen and Line Original Illustrations with Geometric Sweaters, moet je gewoon zien op de site artroombritt.blogspot.com. Zo tof! En kijk dan op dezelfde site meteen naar Indi Maverick-Inspired Illustration Animals – Adult Class. Gemaakt door volwassenen, maar met een creatievere klas misschien goed te doen.

Molas

Nog een idee dat niet uit te leggen is, maar je gewoon moet bekijken op de site: Linda Welling.

Nog meer ideeën!

De dierenbingo van juf Bijtje is misschien een beetje kinderachtig, maar wel leuk.

Juf Bijtje maakte ook een Zoek iemand die… met dieren. Dit idee past natuurlijk ook prima bij de Gouden Weken.

Twee collega’s van juf Bijtje bedachten onder andere een Poepquiz. Dat kan groep 7/8 vast waarderen.

Een woordzoeker met daarin allerlei dieren verstopt.

Op de website van juf Milou staat bij iedere groep een werkboekje over het thema dieren. In het werkboekje van groep 7/8 vind je onder andere een kruiswoordraadsel. Van een kruiswoordraadsel kun je vrij gemakkelijk een samenwerkingsopdracht maken. Geef de ene leerling een blad met alleen de horizontale woorden en een ander met alleen verticaal. Zorg ervoor dat de leerlingen elkaars blad niet kunnen zien. Door te overleggen kunnen ze toch het hele kruiswoordraadsel invullen.

Bron afbeelding

De afbeelding van de olifant komt van: Banner vector created by pch.vector – www.freepik.com

Share Button