Gi-Ga-Groene leesbingo

De Kinderboekenweek 2022 heeft dit jaar als thema ‘Gi-Ga-Groen’. Nou kan je natuurlijk wachten tot oktober om hier mee te beginnen, maar waarom? Met de zomervakantie in aantocht en wetende dat diverse scholen een leesbingo meegeven, heb ik een Gi-Ga-Groene leesbingo gemaakt. Lekker buiten lezen, bingokaart vullen en wellicht kun je de leerlingen met een volle kaart na de vakantie een gi-ga-groene beloning geven.

Wat is een leesbingo?

De leesbingo ontdekte ik zelf ruim 10 jaar geleden als leerkracht van groep 3 of 4. Om mijn leerlingen te stimuleren om in de vakantie te blijven lezen, gaf ik toen een leesbingo mee. Mijn advies voor de leerlingen en ouders is om het liefst dagelijks te lezen, maar anders in de zomervakantie 2 of 3 vakjes per week proberen te vullen. Elke week een beetje is beter dan in één week je kaart vullen en verder niet lezen.

Je kunt kiezen voor het vullen van de hele kaart, maar in kortere vakanties is een volle rij of 10 hokjes in totaal vaak een betere optie.

Voor sommige leerlingen is het onmogelijk om alle opdrachten te doen zoals ze op de kaart staan. Hier probeer ik altijd wel aan te denken bij het maken, maar helaas lukt het niet om een passende kaart te maken voor ieder kind. Van mij mogen de leerlingen dan een opdracht dubbel doen. Bij de Gi-Ga-Groene leesbingo kiezen ze dan bijvoorbeeld voor twee keer lezen in het zand en gebruiken die één keer als alternatief voor lezen op een sportveld. Dit moeten ze van mij dan wel op de achterkant noteren.

Je kunt natuurlijk bewijs vragen van deelname door de leerlingen foto’s te laten meenemen van een aantal opdrachten die ze hebben uitgevoerd. Voor de zomervakantie kun je ook vragen dat iedere leerling een foto opstuurt van een bijzondere leesplek buiten en dit gebruiken als materiaal voor de vakantiekring.

Gratis downloads

Ik heb drie verschillende versies gemaakt van de leesbingo. In de hogere groepen kan je best aan je leerlingen vragen om 20 minuten te lezen per opdracht, maar voor de lagere groepen is dat soms wat veel. Er is daarom ook een versie met 15 minuten en een versie met 10 minuten gratis te downloaden.

Leesbingo 10 minuten

Leesbingo 15 minuten

Leesbingo 20 minuten

Ideeën voor Gi-Ga-Groene beloningen

Na 6 weken je best doen om je bingokaart te vullen is het natuurlijk wel leuk om dan ook echt iets te winnen. Het is natuurlijk wel tof als de te winnen prijzen passen bij een Gi-Ga-Groene leesbingo. Wat zijn nou leuke kleinigheidjes om weg te geven aan de winnaars?

Echt in het boekenthema blijven? Dan is het natuurlijk tof om één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2023 te laten winnen. Loot dan bijvoorbeeld tussen alle kinderen met een volle kaart.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button