Recensie: De scootmobiele eenheid

Recensie van juf Anita
Mirjam Oldenhave is zo’n schrijfster waarbij je op voorhand al weet dat het een fijn boek gaat zijn. Zij
is natuurlijk vooral bekend geworden van de boeken over Mees Kees, maar ze heeft nog veel meer
boeken geschreven waarvan ik hoop dat ze in de boekenkast staan. Toen De scootmobiele eenheid langskwam om aan te vragen als recensie-exemplaar twijfelde ik dan ook niet. Dit boek wilde ik lezen.

Tekst op de achterflap

‘Luca vindt het vreselijk op school, daarom besluit ze om ook na de lockdown gewoon thuis te blijven. Voor straf moet ze naar een spijbelklasje. Niet om er iets te leren, maar om proppen te prikken in het park, samen met andere spijbelaars.
Gelukkig zit Dylan er ook bij. Binnen de kortste keren tovert hij de spijbelklas om tot een rommelige, maar gezellige vriendenclub. Zelfs de zwervers uit het park doen mee, mét scootmobiel. Luca probeert niet te denken aan volgende week, als ze weer naar school moet. Dat wil ze echt niet meer, nooit meer. Maar ze zal wel moeten. Toch?

Bekijk het boek vast hier.

Wat vindt juf Anita van het boek?

Bij een boek van Mirjam Oldenhave zie je vaak een aantal vaste ingrediënten terug. Kinderen die anders zijn dan andere kinderen en daarom buiten de boot vallen, volwassenen die dit niet begrijpen en een paar volwassenen die dit juist wel begrijpen. Ondanks deze vaste ingrediënten is ieder boek toch weer eigen en verrassend.

In De scootmobiele eenheid is er een groepje kinderen bij elkaar geplaatst die ieder hun eigen redenen hebben om te spijbelen van school. Bij de stichting waar ze een week neergezet zijn om gestraft te worden voor het spijbelen en dit te voorkomen in de toekomst worden ze vanwege personeelsgebrek aan hun lot overgelaten door de volwassenen. Gelukkig is daar in de middag Astrid. Zij hoeft hen alleen te begeleiden tijdens de taakstraf in het park, maar de kinderen voelen dat ze er bij Astrid mogen zijn en ze stellen zich open voor elkaar. Uiteindelijk worden ze een echte groep doordat ze in contact komen met een stel zwervers in het park en hen helpen. Dit zorgt ervoor dat Luca, de persoon waaruit het verhaal verteld wordt eindelijk echt in gesprek komt met haar moeder waardoor het verhaal ook voor haarzelf een prettig einde heeft.

Ook bij dit boek zijn de illustraties weer gemaakt door Rick de Haas. Door het hele boek heen zijn verschillende complete pagina’s met grote tekeningen die echt iets toevoegen aan het verhaal.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Querido. Hartelijk dank!

Share Button