Eindmusical: 10 dingen die iedere leerkracht denkt

Het is nu echt bijna zover: vanavond mag mijn groep de eindmusical opvoeren in het plaatselijke dorpshuis. En net als ieder jaar gaan er de laatste weken weer allerlei gedachtes door mijn hoofd als we aan het oefenen zijn. Herken jij deze 10 dingen ook?

1. Dit komt nooit goed!

Heel eerlijk: tijdens sommige oefenmomenten gaat het wat beter, maar ik denk regelmatig dat we een flater zullen slaan op dat podium. Teksten die niet gekend worden, terwijl het tweede couplet start de tekst van het eerste couplet zingen of zonder materiaal op het podium staan.

2. Zing nou toch harder!

Ik weet dat het spannend is, maar als de leerlingen fluisterend zingen gaat het publiek er echt niks van begrijpen. Daar sta ik dan weer met mijn hand achter mijn oor en mijn andere hand al wapperend om aan te geven dat het toch echt harder moet.

Lees ook: Je weet dat je leerkracht bent van groep 7/8 als…

3. Nooit verwacht dat die leerling zo snel de tekst zou kennen

Sommige leerlingen laten ineens een compleet andere kant van zichzelf zien tijdens de voorbereidingen voor de musical. Als er huiswerk gemaakt moet worden, kan je blijven zeuren, maar hun rol voor de musical kennen ze binnen een paar weken.

4. Waar zou ik zijn zonder ouders?

Voor de derde keer mag ik dit jaar een eindmusical opvoeren en zonder ouders zou mijn decor echt nooit zo mooi geweest zijn.

5. Is die kleding nou nog niet in orde?

‘De laatste vrijdag moet iedereen om 13:00 echt alles in orde hebben!’ En daar stonden toch 3 leerlingen met missende kledingstukken.
*Zucht nog eens diep*

6. Die spelen hun rol goed!

Sommige leerlingen maken de musical echt af. Ook al is hun rol soms klein, na afloop zullen er veel mensen nog over praten.

7. Nog een week, dan kan al die ’troep’ het lokaal uit

Vanaf eind mei is mijn lokaal langzaamaan veranderd in een opslagplaats voor musicalmateriaal. Ongelooflijk wat er toch allemaal nodig is.

8. Dit lied klinkt lekker

En dan ineens knalt het volume van het podium af en zit je mee te swingen op je krukje achter de geluidsbox. Yes, ze kunnen wel hard zingen!

Lees ook: groep 8 uitzwaaien

9. Nee! We hebben nog steeds dat detail niet geregeld!

Zo ben ik tot de laatste dag vergeten mijn zaklamp van thuis mee te nemen die we nodig hebben aan het begin van de musical. Tijdens het schrijven van deze zin bedenk ik me dat ik die nog moet pakken.

10. Hoera! Wat was het fantastisch!

Als de eindmusical dan eindelijk opgevoerd is op het podium en het publiek geeft de leerlingen een staande ovatie kan ik niet anders dan breeduit glimlachen. Ik weet zeker dat ik vanavond dat gevoel ook weer heb. Want ze kunnen het, dan weet ik zeker!

Share Button