Superjuffie en het apencircus – Janneke Schotveld

Aan het begin van dit jaar deed ik klein vreugdedansje toen ik ontdekte dat er een nieuwe Superjuffie geschreven werd. Dat kleine vreugdedansje werd iets groter toen ik Superjuffie en het apencircus in mijn brievenbus vond om te recenseren. Mijn collectie Superjuffies is weer compleet en ik kon gaan genieten van een nieuw avontuur van mijn favoriete juf.

Superjuffie en het apencircus – Het verhaal

Het is zomervakantie en er is een circus in de stad! Eentje zonder dieren natuurlijk, want wilde dieren in het circus zijn verboden.Dus juf Josje en Hakim kunnen er zonder problemen naartoe… Toch?

Natuurlijk zijn de kinderen ook in en om het circus te vinden en zo raken ze midden in de zomer opeens weer in een nieuw avontuur verzeild. En ondanks dat het vakantie is, ziet juf Josje meester Snor vaker dan haar lief is. Hij lijkt ergens mee in zijn maag te zitten. Wanneer juf Josje erachter komt waarmee, komt ze voor de moeilijke keuze te staan: gaat ze hem helpen of niet?

Lees ook: Superjuffie op de Zuidpool

Superjuffie en het apencircus – Wat vind ik van het boek?

De vorige delen over Superjuffie gingen vaak over een maatschappelijk probleem, maar na het lezen van de titel en de tekst op de achterflap wist ik niet zo goed wat ik dit keer kon verwachten. Zouden er dan stiekem dieren in het circus optreden of was er iets anders aan de hand? Ik was in ieder geval meteen nieuwsgierig naar dit verhaal.

Superjuffie en het apencircus

Na het lezen van dit boek kan ik alleen maar zeggen dat Janneke Schotveld weer een fantastisch verhaal heeft bedacht. In dit verhaal kom je te weten hoe het is voor een circus om niet meer te mogen optreden met dieren en de gevolgen daarvan. De manier waarop dit verteld wordt vanuit verschillende perspectieven vind ik knap neergezet.
Natuurlijk spelen de leerlingen weer een geweldige rol in dit verhaal. Heerlijk hoe ze hun juf redden uit een aantal spannende situaties waarin bijna ontdekt wordt wie Superjuffie eigenlijk is.

Als leerkracht vond ik de verhaallijn over meester Snor ook zeker de moeite waard. Het loopt een beetje door het grote verhaal in het boek heen, maar is zeker niet onbelangrijk. Er moet een hoop op scholen en dat kan echt lastig zijn.

Niet verrassend is dat de illustraties van Annet Schaap weer een mooie aanvulling zijn op het verhaal. De verhouding tekening/tekst is precies goed voor leerlingen in de middenbouw en ik verwacht dat zij, net als ik, echt zullen genieten van Superjuffie en het apencircus.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button