Superjuffie op de Zuidpool – Janneke Schotveld

De meeste pakketjes die ik in de brievenbus vind, maken mij best blij. Sommige pakketjes maken me echter gelukkig en dat deed het pakketje dat ik vrijdag in de brievenbus vond ook. Ik had al gezien dat het nieuwe boek van Superjuffie eindelijk te koop was. Nu had ik meteen naar de boekwinkel kunnen rennen, maar ik had de hoop een recensie-exemplaar te mogen ontvangen. De vorige delen heb ik allemaal cadeau gekregen of gekocht dus dit deel moest en zou ik ook hebben. Hoe leuk is het dan als het, toch een beetje onverwacht, bij je thuis bezorgd wordt. Met veel enthousiasme maakte ik de doos open en daarna deed ik een klein vreugdedansje: Superjuffie op de Zuidpool kan bij mijn verzameling.

Het verhaal

Juf Josje dacht dat ze nooit een vriendje zou krijgen. Want wie wil er nou verkering met iemand die om de haverklap wegvliegt om een dier te redden? Nou, Hakim dus! En ze gaan nog trouwen ook, tenminste, dat is de bedoeling. Maar de bruid verdwijnt op haar eigen bruiloft. Het lukt haar nog net om een berichtje van vier letters achter te laten: help! Waar is ze heen? Met wie? En vooral: waarom? Superjuffie raakt flink in de problemen en dat op wat de mooiste dag van haar leven had moeten worden. Lukt het Hakim en de kinderen om haar te redden?

Wat vind ik van het boek?

Het zal je niet verbazen dat Superjuffie op de Zuidpool ons meeneemt naar een avontuur op de Zuidpool. Het begin van het boek is meteen spectaculair. Juf Josje gaat trouwen. Hoe leuk is dat?! De boeken over Superjuffie kun je los lezen, maar als je de boeken allemaal gelezen hebt dan is het leuk dat er verschillende personages steeds terugkomen. Meneer Jan uit de dierentuin mag zelfs getuige zijn op de bruiloft. Zoals de samenvatting al verklapt, wordt Superjuffie weggeroepen op haar eigen bruiloft. Maar trouwt ze nu nog wel?

Op de Zuidpool denkt juf Josje te ontsnappen aan haar ontvoerder en belandt zo bij Mister P. Alleen de naam van deze man gaf mij al een beetje kippenvel. Het kon niet anders dan deze man een misdadiger moet zijn. Hij lijkt echter wel heel aardig. Het duurt ook echt wel een tijdje voordat je weet waarom hij slecht is. Knap hoe de spanning daarnaartoe wordt opgebouwd.

Natuurlijk moet Superjuffie nu ook weer diverse dieren redden en komt ze op een bijzondere manier in contact met ze. Al vliegend leert ze Albert de Albatros kennen. Deze vogel heeft geen onbelangrijke rol in het verhaal. Ik genoot ik van haar contact met de pinguïns. Prachtig hoe de dieren allemaal echt een persoonlijkheid krijgen.

Het einde van het boek is heel anders dan ik verwachtte. Natuurlijk weet je bij deze boeken dat het probleem opgelost wordt en dat Superjuffie de heldin is, maar de oplossing had ik niet op deze manier zien aankomen. Dat er daarna nog een geweldig mooi eind komt van het verhaal is helemaal fantastisch. Dit boek van Superjuffie is zeker één van mijn favorieten. Ik begon vrijdagavond met lezen en zaterdag rond lunchtijd deed ik het met een zucht dicht. Hopelijk komt er volgend jaar weer een nieuw deel.

Voor wie is het boek geschikt? 

Een prachtig voorleesboek voor groep 5 en 6 en voor oudere kinderen ook nog steeds leuk om zelf te lezen. Iedere keer weet ze weer een milieuprobleem in haar boeken te verwerken en laat ze je daar over nadenken. Ook dit keer is haar dat zeker weer gelukt. Hoe zuinig zijn jullie in de klas en thuis met energie?

Wil jij het boek ook wel hebben? Klik dan op de afbeelding hieronder.

 

 

 

 

 

 

Share Button