Recensie: Dit is een dictatuur

Recensie van juf Sira
Burgerschap is belangrijk. Burgerschap onderwijzen is nóg belangrijker. Mede daarom zijn hierover kerndoelen opgenomen in ons onderwijscurriculum. Ik vind het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met verschillende vormen van het besturen van het land. Zodat ze vervolgens hun eigen mening kunnen vormen over wat zij dan belangrijk vinden. Ik was daarom erg benieuwd naar het boek Dit is een dictatuur.

Het verhaal

Eindelijk weer eens een prentenboek dat goed geschikt is voor de bovenbouw

Met duidelijke prenten en korte teksten wordt uitgelegd wat een dictatuur is, hoe een dictatuur kan ontstaan en voortduren. En hoe de bevolking zich dan voelt.  

Het boek werd oorspronkelijk uitgegeven in Spanje, kort na het einde van de Franco-dictatuur. Ook toen zag men de noodzaak om de achtergronden en werking van een dictatuur aan kinderen uit te leggen. Meer dan 40 jaar later blijkt dat dit onderwerp helaas nog steeds relevant is.  

Bekijk hier alvast het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek?

Het komt niet vaak voor dat prenten en tekst elkaar zo goed ondersteunen. Zowel de plaatjes als de korte, heldere teksten zorgen ervoor dat ook voor kinderen heel duidelijk wordt wat een dictatuur is. Dit is een dictatuur is goed door kinderen zelf te lezen. Maar de prenten en teksten smeken erom om besproken te worden, om geduid te worden, om genuanceerd te worden, om uitgelegd te worden. Het boek biedt veel kansen om in gesprek te gaan met kinderen over het leven, het land waar ze in wonen en hoe dat bestuurd wordt. Dit boek zou op iedere basisschool aanwezig moeten zijn! 

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Boycott. Hartelijk dank!

Share Button