Creatieve verwerkingen bij het thema ´Kom erbij!´

Het belangrijkste voor mij tijdens de Kinderboekenweek is dat er aandacht wordt besteed aan boeken en lezen. Vaak worden er zoveel dingen rondom het thema bedacht dat de boeken en het lezen een beetje ondergeschikt lijken te raken. Ik bedacht daarom een viertal creatieve verwerkingen bij het thema ´Kom erbij!´ die alleen een link hebben met boeken die passen bij het thema.

Vriendenslinger maken

Een idee dat ik al vrij vaak heb gezien voor de kinderboekenweek. Maar maak van deze slinger nou eens een boeken-vriendenslinger. Probeer van de poppetjes vrienden uit boeken te maken. Je kunt dan de vrienden weer aan elkaar vastmaken, waardoor je een lange slinger krijgt met de hele groep. Zo kun je bijvoorbeeld Dummie de Mummie en Goos maken, de vriendengroep uit Broederband en Harry Potter, Ron en Hermelien en natuurlijk nog veel meer vriendengroepen. Voor meer boekenvrienden kun je een kijkje nemen op de site van Kinderboekenjuf. Zij maakte een overzicht met vriendschapduo’s.

Een format voor de slinger is te vinden op hobby.blogo.nl.

Quotes maken

Een collega bracht mij op het idee om de leerlingen quotes te laten ontwerpen tijdens de Kinderboekenweek. Toen ik hier wat langer over na ging denken, bedacht ik me dat dit natuurlijk goed kan met teksten uit de boeken die de leerlingen lezen. In hun boek zoeken ze een quote die te maken heeft met vriendschap en die werken ze uit. Dit kan offline, maar ook online. Websites waar dit kan zijn https://quotescover.com/ en http://tegelspreukmaker.nl/.

Met lezen maak je vrienden

Het alternatief voor de boekenbeurt is dit schooljaar in mijn groep 7/8 de eerste ronde een creatieve opdracht bij het thema van de Kinderboekenweek. Alle leerlingen lezen een boek en moeten iets maken dat te maken heeft met de vriendschap die in het boek belangrijk is. Dit kan de plaats zijn waar de vrienden vaak afspraken, maar ook een voorwerp of de vrienden zelf. Mijn leerlingen doen dit als thuisopdracht en hebben de opdracht al mee naar huis. 16 oktober is de afsluiting en na de successen van lekker lezen en Lezen brengt je op allerlei plaatsen verwacht ik dat ik ook dit keer weer onwijs ga genieten van de resultaten.

Maak een leesvriendje

Boekenleggers maken is eigenlijk altijd wel te combineren met de Kinderboekenweek. Op Red Ted Art zag ik een tof idee om van die boekenleggers te maken die over de hoek van de pagina gaan. De leerlingen kunnen bijvoorbeeld proberen om de boekenlegger een beetje te laten lijken op een persoon uit het boek met wie ze wel vrienden zouden willen zijn. Laat ze maar lekker creatief zijn.

Lees ook: Ideeën voor het openen van de Kinderboekenweek 2018

Share Button