Ideeën voor het openen van de Kinderboekenweek 2018

Wat is het toch fantastisch als de mooiste week van het jaar mag starten op je verjaardag en dan ook nog met zo’n prachtig thema. De kinderboekenweek 2018 heeft dit jaar als thema Vriendschap en het motto is Kom erbij! Om het thema meteen tot leven te laten komen bij de leerlingen is het leuk om de kinderboekenweek te openen met een spectaculaire start. Ik verzamelde een aantal ideeën voor het openen van de kinderboekenweek 2018.

1. Kikker vindt een vriendje

Ik moest meteen denken aan het boek Kikker vindt een vriendje toen ik na ging denken over openingen voor de Kinderboekenweek. Vrij gemakkelijk om het verhaal met een aantal teamleden voor de kinderen te spelen.

2. Wil je mijn vriendje zijn?

Een ander boek dat je na kunt spelen is Wil je mijn vriendje zijn? van Eric Carle. Ook dit is een prentenboek met een verhaal dat goed is na te spelen. Het is natuurlijk extra leuk als iedereen in het team ook echt een dier speelt.

Lees ook het bericht van Kinderboekenjuf over de Kinderboekenweek 2018

3. Zing een lied met de hele school

Leer alle kinderen van de school een lied over vriendschap. Op een christelijke school kan dat bijvoorbeeld het lied Dikke vrienden zijn van Herman Boon. Het is ook leuk om een Engels lied te leren zoals bijvoorbeeld onderstaand lied.

4. Kom erbij!

Geef ieder teamlid een letter van ‘Kom erbij!’ en bedenk met elkaar een kort toneelstukje over vriendschap. Iedere keer komt er een vriend bij met een letter. De zin ‘Kom erbij!’ wordt natuurlijk regelmatig uitgesproken tijdens deze opening. Als iedereen er is, gaan jullie op de juiste plek staan zodat de kinderen de woorden kunnen lezen. Kom erbij! en start de Kinderboekenweek!

5. Memory met vriendjes

De leerkrachten, en misschien ook wel de leerlingen van groep 8, vormen bekende vriendschapduo’s. Bijvoorbeeld Suske en Wiske, Bert en Ernie, Jip en Janneke. Om de beurt komt er iemand het podium op en is zoekende naar zijn of haar vriendje. Als die ander opkomt, met wellicht wat andere personages tussendoor, vinden ze elkaar en zijn blij met hun gevonden vriendje. Als iedereen compleet is, kan de Kinderboekenweek van start gaan.

Alle berichten over de Kinderboekenweek 2018 op www.jufinger.nl vind je hier.

Share Button