Vijf geweldige spellen voor het schoolkamp

Voor de meeste scholen duurt het waarschijnlijk nog even of ze zijn al geweest dit schooljaar: Het schoolkamp. Wij gaan met school meestal na de meivakantie en natuurlijk hopen we dan op een mooi weer. Voor mij is het schoolkamp niet compleet zonder dat er een aantal spelletjes gespeeld worden met de hele klas. Ik heb zelf favorieten, maar de groepen die de afgelopen jaren meegingen hebben ervoor gezorgd dat mijn verzameling met toffe ideeën steeds groter is geworden. In deze blog deel ik vijf geweldige spellen voor het schoolkamp.

Levend mastermind

Dit spel speelden we vorig jaar voor het eerst op ons schoolkamp, maar de kans is groot dat het dit jaar weer gespeeld gaat worden. Het fijne aan levend mastermind is dat je het zowel binnen als buiten kunt spelen. Handig dus om de materialen altijd mee te nemen. Je weet nooit met het weer in Nederland! De uitleg van dit spel kon ik nergens goed vinden online dus heb ik vorig jaar zelf een uitleg met werkbladen op mijn website gezet.

Weerwolven van Wakkerdam

Met ‘De Verraders’ op televisie is dit spel misschien nog wel toffer om te spelen op kamp. Dit spel gaat bij ons ieder jaar weer mee sinds het de eerste twee jaar door leerlingen zelf werd meegenomen. Het wordt lang niet altijd met de hele groep gespeeld, maar vaak wel met een groot gedeelte. Als leerkracht doe ik soms mee, maar ben nooit de spelleider. Laat ze dat maar lekker zelf regelen.

Totembal

Totembal is voor mij echt het ultieme kampspel. Het eerste jaar dat ik op kamp mocht als leerkracht van groep 7/8 leerde ik dit spel kennen via mijn collega’s en het moet nu gewoon ieder jaar gespeeld worden. Je kunt totembal op een aantal verschillende manier spelen, zoals je kunt lezen in de speluitleg. Daardoor kan het spel wat langer of korter duren. Ook is het vrij gemakkelijk om gedurende het spel een afspraak aan te passen om het spel makkelijker of moeilijker te maken. Dit spel moet eigenlijk wel echt buiten gespeeld worden, maar er is vast ieder schoolkamp wel een droog uurtje te vinden.

Levend stratego

Zelf heb ik de mazzel gehad om de ‘echte versie‘ te kunnen kopen, maar online is dit spel ook veel te vinden. Op de website van de scouting staat een duidelijke uitleg met meerdere links naar pagina’s waar je de kaarten voor dit spel kunt downloaden. Zonder levend stratego vonden mijn groepen het schoolkamp niet compleet de afgelopen jaren.

Jongens tegen de meisjes

Dit spel is zeer geschikt om ’s avonds met je klas te spelen en zo de dag af te sluiten. Je kunt het als jongens tegen de meisjes spelen, maar je kunt ook vrij gemakkelijk voor andere groepssamenstellingen kiezen. Ik bedacht zelf een variant met vijf spellen maar online is er nog veel meer te vinden.

Heb jij nog een goede suggestie voor een tof spel? Laat het weten in een reactie.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button