Recensie: Victorine

Tot mijn grote verrassing lag er ineens een prentenboek in mijn brievenbus van Hoogland & Van Klaveren. Dit vond ik natuurlijk een best leuke verrassing en dit werd nog leuker toen bleek dat Victorine op de lijst van de Boekenbingo 2022 stond. Op deze manier kon ik heel snel nog een boek toevoegen aan de gelezen boeken voor deze editie.

Tekst op de achterflap

‘Het begon met sissen achter mijn rug en stiekem wijzen. Zomaar van de ene op de andere dag.’

Victorine is gaan geloven dat de kinderen in haar klas gelijk hebben. Dat zij anders is en geen succes. Hoe doen al die kinderen dat toch: leuk zijn?, vraagt Victorine zich af. Ze piekert zich suf, maar durft het aan geen mens te vertellen. Ze vertelt het wel aan de poes, en aan de boom in haar straat, en die twee proberen haar te helpen. Pas als de zomervakantie aanbreekt, keert de rust voor Victorine terug. Ze geniet van haar vrijheid. Ze ontdekt wie ze is en dat lijkt precies de bedoeling te zijn!

Bekijk het boek alvast hier.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek staat op de boeken voor de onderbouw als je kijkt naar de Boekenbingo, maar ik vind het zeer geschikt voor alle groepen.

Victorine is een meisje dat door de opmerkingen van haar klasgenoten gaat geloven dat ze echt minder is dan de rest. Ze wordt duidelijk gepest en voelt zich ook niet gezien door haar leerkracht. Ze kan haar verhaal niet kwijt bij iemand, maar wel bij de kat en een boom.

In de zomervakantie verandert er gelukkig iets. Victorine ziet en hoort haar klasgenoten niet meer. Ze kunnen haar dus niet meer pesten of buitensluiten. En dan is daar ineens de buurjongen die heel anders tegen haar doet dan ze gewend is van kinderen. Ze ontdekt ineens iets moois!

Lesideeën

Aan de hand van dit boek kun je als leerkracht een gesprek met je klas voeren over pesten, buitensluiten en hoe je jezelf ziet. Wat doen de opmerkingen van anderen met je?

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Hartelijk dank! 

Share Button