Jongens tegen de meisjes – schoolkampversie

Het eind van het schooljaar komt in zicht en veel scholen gaan in deze periode op schoolkamp. Ik ben nu drie keer op schoolkamp geweest en wij gaan altijd met groep 7 en 8. Het is daarom fijn om een beetje afwisseling te hebben in de spellen die gespeeld worden. Een spel wat echt een succes is geweest is ‘jongens tegen de meisjes’. Wellicht ken je dit spel door het tv-programma op RTL4. Ik maakte hier dus een schoolkampversie van met meerdere onderdelen.

Ik heb alle spellen apart uitgewerkt met daarbij de benodigdheden per spel. Je kunt dus zelf kijken wat goed bij jouw groep past, want je hoeft het natuurlijk niet precies hetzelfde te doen.

Het voorwerpenspel
Benodigdheden
  • Lijst met voorwerpen
  • Timer
Het spel

Beide groepen krijgen de lijst met 20 tot 30 voorwerpen in een dichte envelop. De leerkracht zet de timer op 10 minuten. Zodra de leerkracht heeft afgeteld, wordt de envelop geopend en gaan de leerlingen overal in de kamplocatie op zoek naar de materialen. Er mag maar één leerling tegelijk de groep verlaten en dit moet wel telkens een andere leerlingen zijn. Als iedereen geweest is en de voorwerpen zijn nog niet compleet, dan mogen leerlingen voor een tweede keer. De groep die na 10 minuten de meeste voorwerpen heeft verzameld, heeft gewonnen.

Het letterspel

Aan dit spel doen vier leerlingen mee van elke groep. Zij krijgen ieder een letter op hun rug en op hun buik geplakt. Hiermee moeten wij woorden gaan vormen die worden omschreven door de spelleider (leerkracht).

Ik vond ideeën voor dit spel via Google. Klik hier voor het document.

Groepsquiz
Benodigdheden:
Het spel

Verzamel gedurende het schooljaar leuke weetjes over je klas of mail de ouders van je leerlingen met de vraag of ze een weetje over hun kind met je willen delen. Beide groepen moeten evenveel deelnemers hebben om dit spel uit te kunnen voeren.
De jongens en meiden vormen beide een lange rij. De twee voorste leerlingen hebben het voorwerp in hun hand dat herrie kan maken, bel, toeter of iets anders. De spelleider, leerkracht, stelt de vraag en degene die het antwoord weet, maakt geluid.
Is het antwoord goed? Dan blijft de leerling vooraan in de rij staan en moet de tegenstander gaan zitten.
Is het antwoord fout? Dan blijft de tegenstander staan en gaat de leerling die het antwoord gaf zitten.

Fotospel: hobby’s uitbeelden
Benodigdheden
  • Lijst met hobby’s van de leerlingen uit de klas
  • Eventueel wat materialen om te gebruiken bij het uitbeelden
  • Timer

Lees ook: Witte-sokken-race

Het spel

Iedere groep kiest twee of drie leerlingen uit die de foto’s gaan uitbeelden. De overige jongens of meiden moeten raden wat er uitgebeeld wordt. De timer wordt op drie minuten gezet en de uitbeelders staan bij de leerkracht. Zodra de tijd start, mogen zij het eerste kaartje zien. Ze moeten de hobby op het kaartje uitbeelden als een soort foto en hierbij mogen ze elkaar alleen maar korte instructies geven. Als door de instructies de hobby verklapt wordt, telt het niet en moeten ze een ander kaartje uit gaan beelden.

De andere leerlingen proberen te raden wat er uitgebeeld wordt. Zodra het is geraden, laat de leerkracht de volgende hobby zien. De leerlingen mogen er voor kiezen om te passen als het te lastig is.

Welke groep heeft uiteindelijk de meeste hobby’s geraden? Die verdienen een punt.

Ballondansen
Benodigdheden:
Het spel

Dit spel kun je het beste als laatste spelen, omdat er met dit spel meerdere punten verdient kunnen worden.

In beide groepen worden evenveel tweetallen gevormd. Zijn er 14 jongens en 10 meisjes? Er mogen 4 jongens lekker aan de zijkant toe gaan kijken.
Ieder tweetal krijgt een ballon en plaatst deze tussen hun lichamen. De muziek wordt gestart en de duo’s beginnen te dansen (bewegen op de muziek). De ballon moet door beide personen aangeraakt blijven worden. Komt de ballon even los, maar kunnen ze deze weer klemmen voordat de grond wordt geraakt? Dan mogen de leerlingen blijven dansen. Handen en voeten mogen de ballon nooit aanraken. Ballon op de grond of aangeraakt door een hand of voet? Het tweetal is af en moet aan de kant gaan zitten.
Welk tweetal blijft het langst over? Zijn dat jongens of meisjes? De punten gaan naar die groep.
Staan er nog drie meisjestweetallen en geen jongenstweetallen meer? Dan kun je de meiden ook drie punten geven bijvoorbeeld.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button