Recensie: Oscar en de grote hondvoering (Oscar 2)

Recensie van juf Ivette
Zonder de samenvatting van de inhoud te lezen, viel mij de kaft gelijk op en wilde ik het boek graag lezen. Normaal recenseer ik vooral prentenboeken voor juf Inger, maar dit boek sprak mij zo aan dat ik besloot eens gek te doen. ‘Oscar en de grote hondvoering’ is vertaald door Koen Boelens en is van uitgeverij Billy Bones. Zij willen graag kinderen van 7 tot 12 jaar bereiken, die (nog) niet weten hoe leuk lezen is. Ze maken boeken waarbij leesplezier voorop staat en die zich kenmerken door veel humor en avontuur. Dat is bij dit boek zeker gelukt!

Tekst op de achterflap

In dit grappige avontuur van Sam en Oscar wil Sams vader het hele gezin betrekken bij zijn nieuwe plan: een eethuis aan het strand met een wel heel bijzonder menu. Maar terwijl zijn vader de nodige voorbereidingen treft, heeft Sam heel andere dingen aan zijn hoofd. Van de ene op de andere dag verdwijnen er honden op geheimzinnige wijze… Lukt het Sam en Oscar om de geniepige ontvoerders te ontmaskeren en de honden veilig thuis te brengen?

Nieuwsgierig geworden? Je kunt hoofdstuk 1 én 2 vast lezen in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Allereerst spreekt de voorkant van Oscar en de hondvoering al gelijk aan door de mooie kleuren en de grappige prent. Op de kaft is Sam te zien, een blij maar tevens geschrokken kijkende jongen. Hij zit op een fiets, met voorop een mandje waarin zijn hond Oscar zit. De hond ziet er grappig uit, doordat hij een pilotenmuts en sjaal draagt.

Het verhaal verloopt vlot en bestaat uit zo’n 150 bladzijdes, verdeeld over 11 hoofdstukken. De tekst leest prettig door de regelafstand en het fijne (soms afwisselende) lettertype. De woorden zijn niet al te moeilijk. Ook zijn er illustraties te vinden in het boek, die het verhaal fijn ondersteunen. De illustraties zijn zwart/wit.

Zonder al te veel te verklappen over het verhaal, gaat dit boek eigenlijk over twee problemen. De vader van Sam heeft weer eens een plan, na allerlei bijzondere uitvindingen (zoals de drollenveger), heeft hij nu een eethuis aan het strand gekocht. Maar dit eethuis is meer een oud, verwaarloosd hutje en moet nog helemaal opgeknapt worden. Ook kan hij eigenlijk niet eens koken. Hij wil graag dat Sam hem gaat helpen, maar daar zit gelijk het andere probleem: van de ene op de andere dag verdwijnen er honden op geheimzinnige wijze. Oscar en Sam gaan samen op onderzoek uit en dat wordt natuurlijk erg spannend. Wat het allemaal erg grappig maakt, is dat er ook leuke woordgrapjes in zitten voor de oudere kinderen (en de volwassenen natuurlijk). Zo heet een van de hoofdstukken ‘kroost, nest, thuis best’ en heet de contactpersoon van de hondenbestrijdingsdienst B. Lafferts. Voor de overige grapjes moet je het boek zeker lezen.

Er is overigens nog een boek voorafgaand aan dit exemplaar, genaamd Oscar Operatie Drollenveger. Dit boek ken ik niet, dus ook zonder dit boek te hebben gelezen kun je prima beginnen aan het tweede avontuur over Oscar. Ik ben inmiddels natuurlijk wél heel benieuwd naar het eerste verhaal.

Handig om te weten: Oscar en de hondvoering is voor de leeftijd 8+. Ik ga het boek al wél vast meenemen naar mijn groep 2-3, want ik weet zeker dat een paar kinderen dit boek heel graag zouden willen lezen. Qua genre kan dat ook goed, het boek is niet té spannend! Het boek zou ook heel goed als voorleesboek ingezet kunnen worden.

Verwerkingsopdrachten bij het boek

Wie mijn recensies vaker leest, weet dat ik het altijd een uitdaging vind om verwerkingsopdrachten bij een boek te bedenken, dus dat heb ik ook nu weer gedaan!

  • Creatief & taal: in het boek gaat het over de verschillende etenswaren die gekocht kunnen worden in het eettentje. Eén van de dingen is een waf-waf-wafel. Kun jij ook zoiets bedenken en hoe ziet dit er dan uit? Maak het vanklei, papier, of …
  • Taal & techniek: in het boek lees je dat vader een drollenveger heeft ontworpen. Hoe werkt zoiets? Hoe zit het apparaat eruit? Maak een handleiding bij dit apparaat!
  • Muziek: maak een hoorspel bij dit boek. Hoe klinkt het als de honden achter de hondenbestrijdingsdienst aanrennen? Hoe klinkt het als Sam betrapt wordt? Hoe klinkt het als …..
  • Creatief: Bingo, Mitzi en Oscar verstoppen zich achter de struik in de tuin van Sam. Maar ze zijn te groot en de struik is te klein, het ziet er heel grappig uit. Hoe? Maak daar een tekening van!
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button