Recensie: Mijn superslimme ik!

Toen ik de kaft van dit boek zag, wist ik dat ik het moest lezen. De gekheid spettert er vanaf en volgens mij is dat erg aantrekkelijk voor kinderen. Na alle wat serieuzere boeken leek me dit dan ook een fijn boek voor de afwisseling. Voor mezelf, maar ook zeker voor mijn leerlingen als dit boek mee naar school gaat. Mijn superslimme ik! is voor kinderen waarschijnlijk een hilarisch boek om hardop bij te lachen als ze het lezen.

Tekst op de achterflap

Cornelis doet mee aan Junior Mega Brein, een populaire kennisquiz voor geniale wonderkinderen. Hij is vastbesloten te winnen, alleen is er één klein probleem: hij is helemaal geen geniaal wonderkind. Gelukkig is zijn zus Minerva superslim en heeft zij al talloze kenniscompetities gewonnen. Cornelis hoeft dus alleen maar haar brein te stelen. Hoe moeilijk kan dat nou zijn?

Je kunt in het eerste hoofdstuk van het inkijkexemplaar al genieten van de humor in dit boek.

Een vrolijk verhaal vol hilarische uitvindingen van de auteur van het supergrappige Broer te ruil!

Wat vind ik van het boek?

Heel eerlijk is Mijn superslimme ik! minder leuk dan ik had verwacht. Ik wijt dat echter geheel aan het feit dat ik al boven de 30 ben. Waarschijnlijk zullen kinderen veel meer van de humor in dit boek kunnen genieten dan dat ik dat heb gedaan.

Naast de gekke grappen, bizarre uitvindingen en rare hersenkronkels van Cornelis zit er ook zeker een belangrijke boodschap in het verhaal. De zus van Cornelis, Min, wordt door haar ouders ontzettend gepusht om maar te winnen en slimmer te worden. Cornelis geniet daarentegen volop van zijn vrije tijd en doet allerlei leuke dingen. Beide kinderen zijn eigenlijk jaloers op elkaar. Cornelis zou ook wel meer aandacht van zijn ouders willen krijgen en Min zou wel meer tijd willen hebben om zelf te doen wat ze wil. Cornelis helpt zijn zus hier op zijn eigen bijzondere wijze bij en ik vermoed dat kinderen dit wel kunnen waarderen.

Het boek is lekker vlot geschreven en leest makkelijk. Voor kinderen die vooral graphic novels lezen is dit een mooie manier om langzaam over te stappen naar boeken met minder afbeeldingen en meer tekst.
De zin ‘Maak je niet druk, maak je Cornelis!’ vind ik een fantastische opmerking in dit boek. Heerlijk hoe Cornelis er voor kan zorgen dat zijn zus zich minder druk gaat maken en meer gaat genieten van haar leven en haar vrije tijd. Meer mensen zouden zich soms Cornelis mogen maken.

Mijn superslimme ik! is een prima aanvulling voor de schoolbibliotheek in de kast van groep 5/6 en kinderen uit groep 4 of 7 mogen het ook best lezen als ze willen.

Lesideeën
  • ‘Maak je niet druk, maak je Cornelis!’ De opa van Cornelis zegt dit tegen Cornelis als hij mee gaat doen aan de voorronde van de quiz. Hoe zou jij ‘Maak je Cornelis!’ uitleggen? Wat doe je dan? En stel dat dit met jouw naam was? ‘Maak je Inger?’ Wat zou dat dan betekenen?
  • Cornelis vindt allerlei gekke dingen uit. Wat zou jij wel willen uitvinden? Maak er ook een tekening bij.
  • Johan Johansen speelt vals in dit boek. Schrijf een verhaal over wanneer jij weleens hebt vals gespeeld of wanneer je vals zou willen spelen.
Mijn boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Billy Bones. Hartelijk dank!

Share Button