Tien geweldige boeken over dieren

Nu dierendag in aantocht is, leek het me een goed moment om eens een verzamelblog te schrijven over boeken met dieren in de hoofdrol. De boeken in deze blog zijn mijn persoonlijke favorieten. Er staan informatieboeken, prentenboeken en leesboeken tussen. Misschien heb jij nog mooie aanvullingen op mijn lijstje met tien geweldige boeken over dieren. Laat deze dan achter in een reactie onder dit bericht.

Stem op de okapi
Tien geweldige boeken over dieren

Sinds ik dit boek heb gelezen, krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht als ik een okapi zie. Zowel in de dierentuin als in een boek als op tv. In het inkijkexemplaar van Stem op de okapi krijg je al een goed beeld van de prachtige illustraties in dit boek en leer je meteen de okapi een beetje kennen. Hoe meer je over dit dier leest, hoe leuker je de okapi gaat vinden.

Een aap op de wc
Tien geweldige boeken over dieren

Een aap op de wc is één van de boeken die ik in de afgelopen jaren gelezen heb voor de boekenbingo van juf Sanne en Leesvink. Dit indrukwekkende boek gaat over de Rotterdamse dierentuin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het lezen van Een aap op de wc leer je een stukje geschiedenis kennen waar je niet vaak iets over hoort. De eerstvolgende keer dat je daarna naar een dierentuin gaat, en in het bijzonder naar Blijdorp, zul je daar zeker op een andere manier naar de dieren kijken.

Wij gaan op berenjacht
Tien geweldige boeken over dieren

Tijdens mijn derde jaar als leerkracht mocht ik lesgeven aan groep 3 en had ik een geweldige stagiaire. Haar dramales bij het boek We gaan op berenjacht zal ik niet snel vergeten. Ik weet nog steeds hoe betrokken alle leerlingen waren, met hoeveel spanning dit verhaal gebracht kan worden en hoe ik genoot van wat ik mocht observeren. In dit boek zit veel herhaling, zie het inkijkexemplaar, waardoor het voor jonge kinderen al snel voelt alsof ze het een beetje zelf kunnen lezen. Echt een fantastisch prentenboek!

De school van de magische dieren
Tien geweldige boeken over dieren

In een lijst met tien geweldige boeken over dieren mag de serie De school van de magische dieren niet ontbreken. Op dit moment zijn er vier delen verkrijgbaar en deel vijf volgt in januari 2022. De boeken gaan over de klas van miss Cornfield op de Wintersteinschool. Deze klas verbergt een groot geheim: Wie geluk heeft krijgt een magisch dier als vriend. In ieder deel krijgen een aantal leerlingen een magisch dier, maar de magische dieren en hun kindervrienden uit eerdere boeken worden niet vergeten. Ik vind deze serie echt fantastisch voor de middenbouw!

Raar

Dit fantastische prentenboek is erg raar, maar zo leuk. De dieren ontdekken iets vreemds op de grond en daar gebeurt een hoop gekkigheid mee. De geweldige illustraties van Mark Janssen maken dit boek een feestje om naar te kijken.

De fantastische meneer Vos

Roald Dahl was en is één van mijn favoriete schrijvers, maar het boek De fantastische meneer Vos las ik pas vorig jaar voor het eerst. Meneer Vos heeft eten nodig voor zijn gezin, maar daar worden de boeren Bolus, Bits en Biet niet zo blij van. Hun pluimvee wordt opgegeten en dat willen zij natuurlijk niet. De boeren wachten meneer Vos op en willen hem doden, maar gaat ze dat lukken? Of is meneer Vos sluw genoeg om toch weer wat lekkere hapjes te regelen voor zijn vrouw en kinderen?

De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit boek is geschikt voor leerlingen in de bovenbouw, met name groep 8, maar blijft fantastisch voor iedereen. Zelf heb ik dit boek eerst van voor tot achter gelezen en nu sla ik het een paar keer per maand op een willekeurige bladzijde open om daar te genieten van de tekst en de illustraties. Dit boek kreeg ik cadeau en het was echt een cadeau om te krijgen! Wil je weten wat ik bedoel? Bekijk dan het filmpje of neem alvast een kijkje in het boek bij het inkijkexemplaar.

Heb je een account op Instagram? Volg dan Charlie Mackesy ook daar, dat is echt de moeite waard!

Laat een boodschap achter in het zand

Als je graag meer wilt weten over evenhoevigen dan is Laat een boodschap achter in het zand het boek om te lezen. Informatief, maar verpakt in prachtige gedichten. Bibi Dumon Tak schrijft veel vaker over dieren en ik genoot onder andere onwijs van haar boeken over de dierenambulance. Dit boek is qua schrijfstijl anders, maar te mooi om niet te lezen.

Vosje

Na het lezen van dit boek sluit je Vosje in je hart. Er is bij het boek eigenlijk niet te zeggen wat er nou het mooiste is. De afbeeldingen zijn fantastisch, maar het verhaal is geweldig. Zonder de afbeeldingen is het verhaal niet compleet, maar zonder tekst is het verhaal niet wat het nu is. Samen is het gewoon mooi op elkaar afgestemd en een boek dat prachtig is voor jong en oud.

Coco kan het

Coco kan het kocht ik, omdat ik sinds de geboorte van mijn zoontje ieder jaar het prentenboek van het jaar koop. Dat ik zo’n fan van dit verhaal zou worden, had ik op dat moment echt niet verwacht. Wat is dit een geweldig prentenboek! Luister maar naar Loes Riphagen zelf. Vervolgens wil je Coco kan het vast kopen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button