Recensie: De zomer waarin ik in een caravan woonde

Er zijn van die boeken waar je gewoon ontzettend nieuwsgierig naar wordt als je de kaft ziet en de flaptekst leest. De zomer waarin ik een caravan woonde was voor mij zo’n boek. Ik moest dit boek gewoon lezen. Het leek me een prima aanvulling voor de boekenkast van groep 7/8. Toen ik het boek daadwerkelijk in mijn handen hield, kwam het me iets zoetsappiger over qua kaft dan ik me kon herinneren toen ik het aanvroeg als recensie-exemplaar. Het eerste hoofdstuk trok me echter meteen het verhaal in en het boek bleek inderdaad niet zo lief als de kaft doet vermoeden.

Tekst op de achterflap

Juno baalt als een stekker. In de zomer voor ze naar groep 8 gaat kopen haar ouders een camping in een gehucht aan de andere kant van het land. Voor Juno voelt het als de andere kant van de wereld. Dag vrienden. Dag hoofdrol in de musical.

Om haar ouders te laten voelen hoe boos ze is, besluit ze geen stap buiten de caravan te zetten waar ze tijdelijk wonen. Alles verandert als de caravan van de buurvrouw in brand vliegt en Juno wel naar buiten móét. Die nacht ontmoet ze Dean. Hij neemt Juno mee op sleeptouw en laat haar zien hoe bijzonder de camping is. Zou het Juno dan toch lukken om zich thuis te gaan voelen op de allerlaatste plek waar ze ooit wilde wonen?

In het inkijkexemplaar kun je de eerste twee hoofdstukken al lezen.

Wat vind ik van het boek?
De zomer waarin ik in een caravan woonde

Dit verhaal wil je lezen. Ik vind De zomer waarin ik in een caravan woonde echt een boek voor groep 7/8, maar als leerkracht ga je dit verhaal ook zeker waarderen. Het is een verhaal dat echt kan gebeuren. Misschien een klein beetje aangedikt, maar bij een boek mag dat.

De eerste paar hoofdstukken van dit boek kreeg ik eigenlijk een beetje een hekel aan Juno. Wat een eigenwijze dame is dat! Eerlijk gezegd is het natuurlijk knap van de schrijfster dat ze dit voor elkaar krijgt. Ik begreep werkelijk niet waarom ze zo’n houding richting haar ouders aannam.

Als ze tijdens de brand in de caravan van haar buurvrouw Dean ontmoet verandert Juno, maar veranderde mijn gevoel voor haar ook. Ze was toch niet zo vervelend. Door het gezelschap van Dean gebeurt er iets met Juno. Ze gaat anders kijken naar de camping en naar zichzelf.

Ik heb genoten van het lezen van dit boek en hoop dat veel van mijn leerlingen in groep 7/8 dat ook zullen gaan doen. Als ik het boek mee naar school neem en introduceer weet ik zeker dat een aantal leerlingen niet kan wachten om dit boek te mogen lezen.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button