Recensie: Skandar en de eenhoorndief

Recensie van juf Sira
Soms komen in een boek álle dingen samen die ik belangrijk vind: een goede titel, een prachtige kaft en fan-tas-ti-sche eerste zinnen: “De cameraman hoorde de eenhoorns voordat hij ze zag. Hoog gekrijs, moordlustig gegrom, het geknars van bebloede tanden. De cameraman rook de eenhoorns voordat hij ze zag. Ranzige adem, rottend vlees, de stank van de onsterfelijke dood.” Ik wilde níets liever dan in Skandar en de eenhoorndief beginnen! 

Het verhaal

Wat is jouw associatie met eenhoorns? Die van mij hebben toch vooral te maken met roze, glitters, lief en schattig. In Skandar en de eenhoorndief is dat allemaal absoluut niet aan de orde! Het boek gaat over Skandar. Een doodnormale jongen van het ‘vasteland.’ Op het vasteland wil eigenlijk iedereen eenhoornrijder worden, een droombaan waartoe niet iedereen uitverkoren wordt. Een vreemde situatie zorgt er voor dat Skandar niet het examen af kan leggen waardoor hij kans maakt op de opleiding tot eenhoornrijder. Wie werken hem tegen? Waarom?

Op mysterieuze én illegale wijze krijgt Skandar toch toegang tot het ‘Eiland’ waar hij gekoppeld wordt aan zijn eigen eenhoorn. Alle getemde eenhoorns hebben een bepaalde kracht doordat zij verbonden zijn aan een element: water, vuur, aarde en lucht. Maar het element en daarmee de kracht van Skandar en zijn eenhoorn zitten wat complexer in elkaar. De uitzonderingspositie die hij daardoor heeft, maakt dat vriendschappen soms lastig te sluiten zijn.

En dan is er nog de Wever; een eenhoornruiter die het slechte pad op is gegaan. Een eenhoornruiter die ongetemde eenhoorns bezit. Wie is de Wever? Wat wil de Wever? Waarom lijkt de Wever een eigen leger op te bouwen? En kan Skandar daar iets tegen doen?  

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Sira van het boek?

Na het lezen van Skandar en de eenhoorndief ben ik super benieuwd of er een deel twee komt. Ik kan niet wachten om te lezen hoe het verhaal verder gaat! 

Het verhaal is interessant. Net als in bijvoorbeeld de boeken van Harry Potter hebben we te maken met een hele normale jongen, die over speciale krachten blijkt te beschikken. Een jongen die daardoor moet zoeken naar de juiste vrienden. Maar als die echte vriendschappen gesmeed zijn, trouwe en loyale mensen om zich heen heeft. Een jongen met een sterk rechtvaardigheidsgevoel die niet weg kan blijven bij gevaar.
En dan die eenhoorns. Dieren die tot de fantasie spreken, maar juist zo anders zijn dan we vaak denken van deze dieren. Een prachtige fantasiewereld.
Dit boek bezit dus eigenlijk alle succesfactoren om een geweldige serie boeken en misschien zelfs films te worden

De proloog was fantastisch geschreven. Het taalgebruik was fijn, de zinnen waren zo beeldend dat ik alles meteen voor me zag. De rest van het boek was iets minder goed beschreven. Ik kan me voorstellen dat dat is omdat het anders wel een erg dik boek zou worden. Toch is het een boek waar je in duikt en waarbij je niet meer kan stoppen met lezen.  

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Querido. Hartelijk dank!

Share Button