Rosa Parks en Anne Frank

Na het lezen van de boeken over Marie Curie en Frida Kahlo benaderde ik uitgeverij De Vier Windstreken met de vraag of ik meer boeken uit deze serie mocht ontvangen. Tot mijn grote geluk mocht ik ook de boeken over Rosa Parks en Anne Frank ontvangen voor een recensie. Dat betekent dat er nu vier boeken uit deze geweldige serie in de schoolbibliotheek een plaats hebben gekregen en dat er veel kinderen over deze grote vrouwen uit de geschiedenis kunnen lezen.

Rosa Parks – Het verhaal

Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.  

Anne Frank – Het verhaal

Anne Frank was een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi’s. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog. Haar dagboek werd vertaald in meer dan 70 talen en geeft een stem aan meer dan een miljoen kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.

Rosa Parks – Wat vind ik van het boek?

Dit boek sluit goed aan bij de huidige ontwikkelingen in de wereld: Mensen die om hun huidskleur anders behandeld worden en de vele protesten die daardoor nog steeds gaande zijn. Het verhaal is kort, maar de boodschap is duidelijk en het verhaal van Rosa wordt echt wel verteld. De illustraties in dit boek vind ik mooi getekend en ze vertellen het verhaal net zo sterk als de tekst. Eigenlijk versterken ze de tekst zelfs.

Anne Frank – Wat vind ik van het boek?

Wauw! Wat zijn de illustraties in dit boek indrukwekkend. Ze passen qua stijl echt perfect bij het heftige verhaal van Anne Frank. Het verhaal is wat mij betreft iets te summier in dit boek. Dat geeft echter wel mooi de kans om met de leerlingen op zoek te gaan naar meer informatie of met elkaar te delen wat ze weten.
Deze boeken horen natuurlijk kort en krachtig te zijn, maar ik had hier het gevoel dat er echt dingen ontbraken. Ik kan me voorstellen dat dat voor kinderen die voor het eerste kennismaken met Anne Frank via dit boek niet zo is. Dan is dit een goede manier om voor het eerst over haar te leren.

Lesidee voor de bovenbouw
Op zoek naar meer informatie

De boeken uit de serie ‘van klein TOT GROOTS’ geven lang niet alle informatie die te vinden is over deze vrouwen. De belangrijkste informatie staat erin verwerkt, maar er is nog veel meer te vinden over deze vrouwen. Je kunt de leerlingen op zoek laten gaan naar andere feiten over de vrouwen, hun familie, de tijd waarin ze leefden en nog veel meer. Deze zoektocht in de geschiedenis past meteen mooi bij het thema van de Kinderboekenweek 2020: En toen?.

Racisme en ongelijke behandeling

Beide boeken gaan over vrouwen die leefden in een tijd waarin mensen werden gediscrimineerd omdat ze anders waren. Rosa Parks vanwege haar huidskleur en Anne Frank vanwege haar geloof. Zeker in groep 7/8 kan je hier een gesprek met de leerlingen over voeren en de link leggen naar nu:
Wat kunnen we leren van de geschiedenis?
– Hoe is het nu?

Boeken aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button