En toen? Mijn tips voor de Kinderboekenweek 2020

Nog maar vier weken en dan begint de Kinderboekenweek 2020 al bijna! Op Internet zie je allerlei mooie ideeën verschijnen en ook in de Facebookgroepen gaan leerkrachten los met vragen en antwoorden. Maar door al dat delen, raak ik altijd een beetje het overzicht kwijt. Mijn prioriteit tijdens de Kinderboekenweek ligt echt op lezen, maar het thema laten leven tijdens andere vakken vind ik zeker ook leuk. Voor deze blog verzamelde ik mijn favorieten. Mijn tips voor de Kinderboekenweek 2020 zijn er in totaal in deze blog vijf geworden. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Tip 1: Rian Visser

Ieder jaar maakt Rian Visser een digibordles voor de Kinderboekenweek. Dit jaar heet de les ‘Illustraties in Kinderboeken‘ en is te downloaden bij haar bericht over Fantasieverhaal. Ook het fantasieverhaal sluit goed aan bij het thema ‘En toen?’. Om de materialen te kunnen downloaden moet je je wel even inschrijven voor de nieuwsbrief ‘Tips leesbevordering’, maar dat lijkt me geen probleem. Deze nieuwsbrief is namelijk de moeite waard.

Tip 2: Tijdreislezen

Kinderboekenjuf bedacht voor de Kinderboekenweek 2020 Tijdreislezen. Door hoofdstukken te lezen reizen de leerlingen terug in de tijd. Wat je hier dan precies mee kunt doen? Dat legt zij goed uit in haar blog.

Lees ook: En toen? Vlaggenlijnen voor de kinderboekenweek 2020

Tip 3: Open de Kinderboekenweek met Jozua Douglas

Wil je de Kinderboekenweek leuk openen, maar daar niet veel tijd aan besteden? Dit filmpje van Jozua Douglas kan je daar bij helpen. Het duurt nog geen 2 minuten, maar je hebt de Kinderboekenweek 2020 toch bijzonder geopend.

Tip 4: Potret van vroeger

Met oploskoffie tekenen? Dat is toch tof! De les portret van vroeger van Tekenen en zo gebruikt oploskoffie als tekenmateriaal. De tekeningen lijken daardoor lang geleden gemaakt. Deze les combineren met lezen? Je kunt de leerlingen de hoofdpersoon van het boek dat ze lezen laten uitwerken op deze manier.

Tip 5: De schoolschrijver – Echt waar?

Het is niet gratis, maar wel erg tof! Het maandprogramma van De Schoolschrijver, Echt waar?, sluit goed aan bij de Kinderboekenweek dit jaar. In het programma voor groep 7/8 worden de leerlingen door Janny van der Molen, Marc ter Horst en Lysette van Geel meegenomen in het proces van het schrijven van een waargebeurd verhaal. Ze krijgen daarbij veel tips over hoe je een non-fictie tekst aantrekkelijk maakt voor de lezer en leerlingen leren dat je niet alles wat je leest voor waar aan kunt nemen.

Meer materiaal voor de Kinderboekenweek 2020

De komende tijd volgen er nog meer berichten over de Kinderboekenweek 2020 op mijn site en ik heb al een aantal berichten geplaatst? Nieuwsgierig? Je leest ze via de tag Kinderboekenweek 2020.

Dit is deels een gesponsord bericht in samenwerking met de Schoolschrijver. De inhoud van de review is geschreven door eigen ervaringen van juf Inger.

Dit bericht bevat affiliate links.

#jufingerad

Share Button