Recensie: Mus en kapitein Kwaadbaard 2 – Koers naar de Kraken

De Kinderjury is de campagne waar ik het minst mee heb als leerkracht. De Kinderboekenweek en de Voorleesdagen vind ik echt heel tof, maar de Kinderjury vind ik lastig om aan deel te nemen en ik heb er dan ook nog nooit echt aan deelgenomen met mijn klas. Dat de boeken die winnen echter gekozen zijn door kinderen vind ik dan wel weer heel interessant. In 2022 won Mus en kapitein Kwaadbaard 2 – Koers naar de Kraken de prijs in de categorie 10-12 jaar en dat maakte mij erg nieuwsgierig naar het boek. Ik heb namelijk het idee dat meestal de losers en mutsen winnen en dat zijn boeken waar ik niet heel blij van word. De mail met de mogelijkheid om een recensie-exemplaar te ontvangen van Koers naar de Kraken had ik dan ook snel beantwoord, want dit boek moest ik nu toch echt lezen.

Korte samenvatting

Mus en kapitein Kwaadbaard hebben Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn: een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het venijn is afkomstig van de Kraken, een gigantische octopus. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster. Maar hun zoektocht is niet zonder problemen en de enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Tot overmaat van ramp komt Mus achter een groot geheim

Je kunt de eerste 3 hoofdstukken lezen in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Mijn verwachtingen van het boek waren, heel eerlijk, niet al te hoog. De boeken die kinderen als winnaar kiezen, zijn vaak niet de boeken waar ik als lezer gelukkig van wordt. Dit boek leek me wel anders, maar toch bleef ik op mijn hoede.

Nou…dat was goed verkeerd ingeschat. Dit boek heeft wat mij betreft terecht gewonnen. Ik begrijp helemaal waarom kinderen dit boek tippen aan anderen.

Voordat ik begon aan dit boek had ik wel een idee wat de Kraken was. In piratenboeken en -films speelt dit wezen vaker een rol. Een kleine spoiler: na het lezen van Koers naar de kraken denk je heel anders over dit wezen.

Koers naar de kraken leest vlot, de illustraties van Linde Faas zijn prachtig en vullen het verhaal mooi aan en naast dat het boek spannend is, bevat het ook zeker humor. Dat ik het eerste boek over Mus en kapitein Kwaadbaard niet gelezen heb, heb ik niet als vervelend ervaren. Wel staat het boek nu op mijn TBR (to be read), want ik ben zeker nieuwsgierig naar geworden.

Het boek heeft mij weer wat uurtjes leesplezier bezorgd en dat is toch de reden waarom ik lees. Een aanrader voor de schoolbibliotheek!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!

Share Button