Recensie: Jamie tegen de wereld

Recensie van juf Hilde
Wat is een non-binair persoon eigenlijk? Hoe ervaren zij de wereld? Daar kom je achter bij het lezen van het boek Jamie tegen de wereld.

Korte samenvatting

Jamie is een vrolijke, non-binaire 11-jarige. Hen(dat is het juiste persoonlijk voornaamwoord voor non-binaire personen) leeft een ongedwongen leventje op de basisschool met hun (bezittelijk voornaamwoord voor non-binaire personen) beste twee vrienden Ash en Daisy. Totdat er een keuze gemaakt moet worden voor het voortgezet onderwijs. Dan blijkt dat Jaimy moet kiezen tussen een jongens- of meisjesschool. Dat is voor Jaimy een onmogelijke keuze, want hen voelt zich geen jongen, maar ook geen meisje. Samen met Ash en Daisy gaat Jaimy het heft in eigen handen nemen.

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?
Jamie tegen de wereld

De vrolijk gekleurde illustratie aan de buitenkant maakt Jamie tegen de wereld een uitnodigend boek. Het verhaal is prettig om te lezen. Het wordt verteld vanuit het perspectief van de hoofdpersoon. Zelf ken ik geen non-binair persoon, dus het was voor mij verhelderend om te lezen hoe hen de wereld ervaart. Daarnaast zit er met regelmaat een pagina in waar begrippen omtrent non-binair e.d. worden uitgelegd, namelijk op de pagina ‘Jamie Rambeaus taalgids’. Hierdoor wordt je kennis ook vergroot over dit onderwerp. Deze bladzijden zijn ook voorzien van bijpassende, simpele illustraties. Naast dat non-binair zijn het hoofdonderwerp is, is het ook een mooi verhaal over vriendschap, persoonlijke groei, acceptatie en voor elkaar opkomen. Het is mooi om te lezen hoe Jamie zich heeft ontwikkeld gedurende het verhaal, maar ook hoe de ouders van Jamie groeien in het proces.

Wil je meer over weten over non-binair en wat dit betekent voor een persoon? Dan is dit boek zeker een aanrader om te lezen!

Mini leeslessen bij het boek
  • Dit boek heeft een aantrekkelijke kaft met een vrolijke illustratie. Leesvraag: Wat vind je van de kaft van jouw boek? Heb je het boek gekozen op basis van de illustraties of op basis van de achterflap of om een andere reden?
  • Lees het fragment van “Heb jij weleens een geheim…het was er altijd.”(blz. 7/8 ) voor. In dit boek heeft de hoofdpersoon een geheim. Leesvraag: Heeft de hoofdpersoon van jouw boek ook een geheim?
  • Lees het volgende fragment voor(blz. 78): “Ja, dat klopt….kwijt was”. Leesvraag: Komt er in jouw boek ook een ruzie voor? Waar gaat deze ruzie over?
Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank! 

Share Button