Recensie: De jonge kerstman

Recensie van juf Ivette
Wie mij (al) een beetje kent, weet dat ik gek ben op Kerst. En niet zo’n klein beetje ook, ik kan echt genieten van die knusse, laatste weken van het jaar. Toen Inger het boek De jonge kerstman als voorstel doorstuurde, wist ik dan ook niet hoe snel ik dit boek aan moest vragen. Op de warmste zomerdag van 2023 viel het boek op mijn deurmat en gelijk zat ik helemaal in de decembersfeer. Wat een prachtige kaft met warme kleuren en vallende sneeuwvlokken. De ondertitel is in gouden letters gedrukt en ook diverse voorwerpen in de winkel die op de voorkant afgebeeld staat, zijn van een goudlaagje voorzien. Dat ziet er dus al veelbelovend uit. De volledige titel van het boek is ‘De jonge kerstman en de speelgoedwinkel van de gebr. Claus’ en het boek is geschreven én geïllustreerd door David Litchfield.

Korte samenvatting

Het boek De jonge kerstman is een prachtig, magisch en liefdevol prentenboek met een mooie boodschap op de laatste bladzijde. Het verhaal gaat over het ontstaan van ‘de kerstman’, zonder dit woord te noemen. In dit boek speelt Nicky de hoofdrol. Nicky werkt in de speelgoedwinkel van zijn drie ooms, ook wel de gebroeders Claus. Oom Hans maakt het speelgoed, oom Louis controleert het en tot slot voegt oom Levi er een beetje magie aan toe. Hierdoor heeft élk stuk speelgoed van de gebroeders Claus die speciale fonkeling waardoor het precies bij het juiste kind terecht komt. Maar elke keer ziet Nicky kinderen voor de etalage staan die maar niet binnen komen en op een dag besluit hij ze te volgen. Hij komt erachter dat niet alle kinderen zomaar geld hebben om speelgoed te kopen. Op dat moment belooft hij dat hij alle kinderen van de stad een cadeau zal geven, om ze gelukkig te maken. Om dit in de kerstnacht te kunnen bezorgen, heeft hij wel een vervoersmiddel nodig…. Drie keer raden waarmee hij door de donkere nacht zal vliegen!

Bekijk en lees alvast een aantal pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
de jonge kerstman

De illustraties in De jonge kerstman zijn geweldig, ze passen helemaal in de sfeer van een boek over Kerst en zitten vol warmte en magie. Mijn lievelingsbladzijde is de donkere tunnel met de potjes vol vuurvliegjes én de bladzijde waarop de magie begint! De illustraties zijn zo mooi en vol details, dat je steeds weer iets nieuws ontdekt. De opmaak van het boek is sowieso bijzonder te noemen. Soms paginagrote illustraties, maar ook plaatjes in stripvorm met tekstwolken bij de verschillende personages. Normaal hou ik niet zo van stripboekachtige prentenboeken, maar in dit boek vormt het juist één mooi geheel en vind ik het van toegevoegde waarde.

Dit boek is geschikt voor meerdere leeftijden. De allerjongste kinderen kunnen er heerlijk uit worden voorgelezen, voor de wat oudere kinderen is het een mooi lees- én kijkboek. De jonge kerstman is een boek om zeker vaker uit de kast te pakken, na één keer (voor)lezen heb je nog lang niet alles gezien.

Lesideeën

Ook bij dit prentenboek heb ik natuurlijk weer nagedacht over verwerkingsmogelijkheden. Het boek sluit vanzelfsprekend perfect aan bij (kring)gesprekken rondom de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je zou kinderen in gesprek kunnen laten gaan over wat zij zelf zouden kunnen betekenen voor mensen die niet zoveel geld hebben. Of filosoferen of ze zelf een idee hebben hoe de legende over de kerstman is ontstaan?

Ook creatieve (denk)opdrachten passen goed bij dit boek. Wat is jouw lievelingsspeelgoed en welke magie zou jij hier aan toe willen voegen? Of ontwerp een voertuig voor Nicky om alle cadeautjes op tijd bij de kinderen te krijgen. In het boek gaat het over een geheime, magische ruimte achter een gesloten deur. Stel dat er nóg een geheime ruimte in de speelgoedwinkel zou zijn, wat zou daar dan gebeuren?

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button