Recensie: De reuzenpoffer

Recensie van juf Ivette
Ik maak al jarenlang met veel plezier deel uit van het leesteam van juf Inger. Ik lees vooral prentenboeken, soms een informatief boek, maar ik heb nog nooit een verhalenbundel gelezen. De boeken van Tosca Menten spreken mij zelf aan, maar ik gebruik ze weinig in mijn onderbouwgroepen als voorleesboek, omdat het qua niveau vaak net te hoog gegrepen is. Dit jaar heeft mijn groep 3 een favoriet zelfleesboek: Vieze Lieze!, geschreven door Tosca Menten. Dit boek hoort in de boekenkast in mijn klas te staan, waar kinderen zelf boeken uit mogen lenen, maar ligt eigenlijk vrijwel altijd in de lade van één van de kinderen. Dus toen ik de aankondiging zag van De Reuzenpoffer en andere verhalen van Tosca Menten, wist ik dat ik dit boek moest hebben.

Korte samenvatting

Het beste van 25 jaar Tosca Menten

Het is feest! De grappigste kinderboekenschrijver van Nederland dendert al 25 jaar non-stop door. We vieren dit jubileum met een verhalenbundel met haar beste, bijzonderste en meest hilarische verhalen van de afgelopen jaren, geselecteerd door Tosca zelf.

Over een gekochte wrat, een muis in een kaaswinkel, een lintwormdieet, een jongen die een hazelnoot werd, een opgegeten spin en nog VEEL meer: inclusief het hagelnieuwe jubileumverhaal De Reuzenpoffer over een reusachtige reuzenpoffer. Goed voor een glimlach, schaterlach of levensgevaarlijke slappe lach voor iedereen van 8 tot 88 jaar.

De bundel is op magistrale wijze geïllustreerd door Geert Gratama, die een gouden duo vormt met Tosca Menten en per verhaal een andere steunkleur koos voor de illustraties.

Lees alvast een aantal pagina’s in het inkijkexemplaar

Het boek viel met een plof op mijn deurmat, want het is een groot en zwaar boek. De voor- en achterkant bevatten warme kleuren (rood/oranje en geel) en in schaduwkleuren zie je op de achtergrond een kermis. In het midden van de voorkant staat een grote ronde schijf (waarschijnlijk de Reuzenpoffer?) met daarop twee personen die zich proberen vast te houden. Je ziet ook nog een losgeslagen anker, dus dat ziet er niet heel goed uit. Aan de binnenzijde van de kaft zijn allemaal verschillende soorten poffertjes te zien. Het boek De Reuzenpoffer en andere verhalen is een bundel vol hilarische en bizarre verhalen én rijmpjes uit 25 jaar Tosca Menten. Twintig in totaal! Speciaal voor dit jubileum schreef ze het verhaal De Reuzenpoffer.

Wat vind ik van het boek?

Het boek begint met het verhaal over de Reuzenpoffer. Een avontuurlijk verhaal over Joris en zijn oom Poffer, die de baas is van poffertjeskraam De Pure Poffer. Elk jaar wordt het Smikkelsmulfeest van Smikkelen gehouden en dit jaar is het de vijfentwintigste editie. Groot feest dus, met zelfs een bezoek van de koning! Daar hoort ook een groot poffertje bij. Maar of dat goed gaat? Het volgende verhaal is al net zo komisch, want dit verhaal heeft als titel ‘Maak van een drol een taart’. Er is ook een verhaal over de ooievaar, over muizenplakband, een weddenschap en de Zweedse Eppo Hodehode. Of gedichtjes over een domme meester, de bowlingbal en wegwaaien. Het hardst heb ik gelachen om de billen van Adriaan, een rijmpje van maar 4 regels en toch zo ontzettend grappig!

De illustraties in het boek ‘De Reuzenpoffer en andere verhalen’ zijn gemaakt door Geert Gratama. Het zijn een soort snelle schetsen in één basiskleur. Elk verhaal of rijmpje heeft een eigen basiskleur als achtergrond. Daarop staat de illustratie in het zwart/wit/grijs met daarin ook weer verschillende tinten van de basiskleur. De titel van elk verhaal of rijmpje heeft diezelfde kleur. Daardoor vormt het een overzichtelijk geheel. De verhalen en rijmpjes hebben een ander lettertype en zijn anders van opmaak, waardoor kinderen ook gelijk zien of het om een verhaal of gedichtje gaat. De letters zijn prettig om te lezen. De verhalen zijn verschillend qua lengte. Zo bestaat het verhaal over ‘De Reuzenpoffer’ uit 17 bladzijdes, het verhaal over de Finse Jukka Hakkinen is maar 3 pagina’s lang. Ook de rijmpjes zijn verschillend in lengte. Dat maakt dat dit boek zeer geschikt is als voorleesboek. Je kunt het voor elk moment gebruiken, of je nou veel of weinig tijd hebt.

Daarnaast is het voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar ook een ontzettend leuk leesboek. Een mooie manier om kennis te maken met Tosca Menten!

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Van Goor via De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button