Proefjesmiddag 2015

Sinds ik juf ben van groep 3 organiseer ik ieder jaar tijdens of na kern 9 van Veilig Leren Lezen een proefjesmiddag voor mijn groep. Dit jaar was het begin april weer tijd voor een van meest favoriete middagen van het schooljaar.

Nadat ik via mijn groepsmoeder vijf ouders had geregeld om op deze middag te komen helpen, was het tijd voor de rest van de voorbereidingen. Ik had bedacht dat ik dit jaar een aantal nieuwe proefjes wilde gaan doen, maar welke? Tijdens de Kleuteruniversiteit Inspiratiedag in Pijnacker had ik inspiratie opgedaan voor het eerste proefje dat er dit jaar bij zou komen. Juf Henrike van KleuterKlasse.nl liet ons tijdens de workshop kennis maken met de combinatie van maïzena en water, geweldig! Dat proefje moest en zou ik dit jaar ook gaan doen.

Voor meer ideeën voor proefjes ben ik eerst maar eens gaan kijken op mijn eigen Pinterestbord bij kern 9 van Veilig Leren Lezen. Meteen wat nieuwe pins geplaatst, want zo werkt dat nu eenmaal als ik op Pinterest kijk, en gelukkig ook nieuwe ideeën opgedaan. Uiteindelijk werden dit mijn proefjes voor dit jaar:

Gebogen Potlood Experiment (1e proefje op deze pagina)
Olie vs. Water Experiment (3e proefje op deze pagina)
Brandende Kaarsen
Toverwater
M&Magie
Peper en Zout Scheiden
Dansende Rozijnen (wij deden de rozijnen voor de azijn in het glas)
Ballonnetje Oplaten (dit deden wij met bakpoeder i.p.v. zuiveringszout)
Is het magnetisch of niet?
Suikerklontjesproef (wij deden dit met koude koffie)
Water Buigen
Draaiende Ballon
Vloeistof Kneden? (Met dank aan juf Henrike)
Korter Rietje proefjes 2015 - juf Inger

Het enige proefje dat ik graag nog had willen doen, maar qua locatie dit jaar helaas onmogelijk was, was de dansende rijst. De groepjes hebben niet volgens een schema gewerkt, maar deden de proefjes die vrij waren. Ik had vijf groepjes en veertien proefjes dus dat ging helemaal goed.

Als je op de links van de proefjes klikt dan merk je dat ik de proefjes van diverse sites heb. Met dank aan Pinterest kijk ik nu ook veel sneller op sites in het buitenland. Ik weet zeker dat er volgend jaar weer een aantal proefjes zullen worden vervangen door andere proefjes, want ik heb op de sites Expedition Chemistry en proefjes.nl sowieso al weer veel moois gezien.

Volgend jaar ga ik het trouwens de experimentenmiddag noemen. Klinkt nog toffer! (En mocht ik geen groep 3 hebben dan doe ik het gewoon in de groep die ik dan wel heb :-))

Follow Juf Inger’s board VLL – Kern 9 (Proefjes) on Pinterest.

Share Button