Kleuteruniversiteit Inspiratiedag Pijnacker

Gisteren was de inspiratiedag van de Kleuteruniversiteit in Pijnacker. Mijn eerste project voor Kleuteruniversiteit is bijna af en als (bijna)auteur mocht ik aanwezig zijn om eens te zien hoe zo’n dag is en ik kon meteen een aantal van mijn nieuwe collega’s (weer) ontmoeten.

Na een week gewerkt te hebben, was ik niet echt blij met mijn wekker om half 7. In rustig tempo mijn ochtendritueel afgewerkt en wat berichtjes gelezen van mensen die al onderweg waren richting Pijnacker terwijl ik nog lekker zat te ontbijten. Het kon dus nog erger dan die wekker om half 7 ;-). Ik had er even geen rekening mee gehouden dat het deze winter toch nog wel kon vriezen, maar na het krabben van mijn autoruiten was het dan tijd om echt te vertrekken. 

kleuteruniversiteit inspiratiedag - juf IngerBasisschool De Keizerskroon was gemakkelijk te vinden en ik voelde me al snel helemaal welkom bij de auteurs en workshopleiders van Kleuteruniversiteit. Om 9.30 opende Sanne de dag waarbij de reactie van de leerkrachten erg leuk was toen ze vertelde dat ze Sanne van jufsanne.com was.

Jeroen SchipperNa de opening was de eerste ronde van de workshops. Ik heb samen met juf Maike aan de workshop van Jeroen Schipper deelgenomen. Zelfs als juf van groep 3, 4, 5 heb ik nieuwe inspiratie opgedaan voor mijn muzieklessen. Meneer Pi en meneer Pa zullen zeker op bezoek komen dit schooljaar.

Voordat de tweede ronde workshops begon, was er een korte pauze. In die pauze werden de producten van de Kleuteruniversiteit veel bekeken door de aanwezige leerkrachten. Leuk om die interesse te zien.

De tweede workshop die ik gevolgd heb, was de workshop ‘Natuur en Techniek voor kleuters’. Deze workshop werd gegeven door juf Henrike van KleuterKlasse.nl. Zij vertelde over het verhalend ontwerp dat zij in de klas gebruik heeft. Een prachtig verhaal over tovenaarsleerling Joris Kwistutnie, geweldige naam, die per ongeluk een speelgoeddraak veranderd heeft in een echte draak. Henrike vertelde heel enthousiast en als ik een kleuterklas had, zou ik het liefste morgen aan de slag gaan met dit verhalend ontwerp. Tijdens deze workshop heb ik mooi wat nieuwe ideeën opgedaan voor mijn proefjesmiddag dit jaar.

Na de tweede ronde workshops was het tijd voor een heerlijke lunch waarbij er gezellig gekletst werd met elkaar en stond ineens Ruth Wielockx in de school. Ruth maakt de prachtige tekeningen voor de iconen van Kleuteruniversiteit die gebruikt worden binnen de producten. Bij een van haar boeken heb ik mijn project gemaakt en ik vond het dus extra leuk haar te mogen ontmoeten.

Tijdens de derde ronde workshops was het voor mij tijd om de spullen van Kleuteruniversiteit in de gaten te houden. Geen workshop gezien dus, maar even op Twitter #kleuteruni gelezen, gezellig gekletst met juf Maike en Philip Hopman en Ted van Lieshout binnen zien komen. Als afsluiting van deze geweldige dag kwamen zij een lezing geven.

tekening1 philip hopmanDe lezing van Philip Hopman en Ted van Lieshout was fantastisch. De interactie tussen deze twee mannen en het publiek vond ik prachtig om te zien. Zij hebben de boeken over Boer Boris geschreven en geïllustreerd en het boek ‘Boer Boris gaat naar zee‘ is dit jaar gekozen tot prentenboek van het jaar. Tijdens de lezing maakte Philip prachtige tekeningen terwijl Ted geweldig vertelde en voorlas. Aan het eind kregen we alvast een voorproefje van de tekeningen in het nieuwe boek: ‘Boer Boris gaat naar de markt‘ en vertelde Ted dat Boer Boris ook tijdens de Kinderboekenweek 2015 een nieuw avontuur gaat beleven. Er kan namelijk van alles kapotgaan op een boerderij…

Ik vond het een geweldige dag en hoop dat alle kleuterleerkrachten die aanwezig mochten zijn het ook zo ervaren hebben. Op naar de volgende inspiratiedag!

Share Button