Recensie: Palmen op de Noordpool

Recensie van juf Hélène
Wat leuk! Een boek dat tijdens mijn opleiding tot leesspecialist jeugdliteratuur basisonderwijs aan bod is gekomen. Nu heb ik de tijd om Palmen op de Noordpool nog beter te lezen en te bekijken.

Korte samenvatting

Wat is nu eigenlijk klimaatverandering? Iedereen heeft het erover, maar snap jij het? In Palmen op de Noordpool lees je precies hoe het zit. Het is een boek over schetende koeien en ronkende auto’s. Over ruziënde wetenschappers en dappere uitvinders. Over schattige fluithazen en verwoestende orkanen. Over palmbomen en mammoeten; ijsbergen en vulkanen; dijken en windmolens. Over jou en onze toekomst.

Lees alvast een stukje in het inkijkexemplaar.

Wat vindt juf Hélène van het boek?

Een boek over klimaatverandering, een lastig onderwerp, maar wel een waar veel kinderen (en volwassenen) zich zorgen over maken. Het is Marc ter Horst gelukt om het toegankelijk te maken. Dit doet hij door in Palmen op de Noordpool alles rustig uit te leggen en voorbeelden te geven bij wat hij vertelt. De illustraties die erbij staan helpen daar ook bij.

Door de lezer rechtstreeks aan te spreken, humor te gebruiken en aan te geven dat hij het zelf ook lastig vindt om altijd goed te zijn voor het klimaat, leest het prettig en herkenbaar. Op de site van Marc ter Horst zelf kun je de lesbrief vinden die gemaakt is door Jos Walta, adviseur leesbevordering van Kinderboekwinkel de Boekenberg uit Eindhoven. Deze kun je gebruiken om het boek goed in te zetten in de klas. Het boek is vooral geschikt voor de groepen 7/8 van de basisschool en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, maar ook heel goed om als volwassene te lezen en de klimaatproblematiek beter
te begrijpen.

Het boek aanschaffen

Koop het boek online bij je plaatselijke boekhandel via Libris.nl.

Of bestel het boek via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Gottmer Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button