Recensie: Maysa en Musa en het koekjesmysterie 

Recensie van juf Sira
Maysa en Musa en het koekjesmysterie had ik zo uit! Het boek heeft aantrekkelijke plaatjes en een goed geschreven verhaal. Het verhaal leest makkelijk en is goed uitgewerkt. Door de fijne schrijfstijl die Zanib Mian hanteert kunnen kinderen van 8 jaar het verhaal al zelf lezen. Maar dit boek leent zich ook goed om voor te lezen!  

Het verhaal

Maysa en Musa zijn een tweeling van tien jaar. En zoals bij veel tweelingen lijken zus en broer enorm op elkaar. Maar ze zijn ook zeer verschillend! De een is zeer volgzaam en netjes, de ander wil met haar acties nog wel eens in de problemen komen. Zanib Mian heeft twee hoofdpersonen weten te creëren die echt overkomen: twee enthousiaste, lieve en levendige kinderen die zo in het huis naast je zouden kunnen wonen.  

Het verhaal speelt zich af tijdens de Ramadan, een periode in het jaar die voor moslims zeer bijzonder is. Een van de belangrijke onderdelen van die periode is het doen aan liefdadigheid. Ook de moskee waar Maysa en Musa altijd naartoe gaan wil iets bijzonders doen, namelijk een veilig om geld in te zamelen. Alle madrassaleerlingen wordt gevraagd om een koekjesbouwwerk te maken om te kunnen veilen. Maysa en Musa doen natuurlijk ook mee! Op de dag voor de prijsuitreiking worden alle kunstwerken tentoongesteld. Maysa vindt het reuzespannend en wil haar prachtig ontworpen eenhoorn nog één keertje zien voor hij geveild gaat worden. Haar vader heeft de sleutel van de ruimte waarin de koekjesbouwwerken staan en samen met Musa gaat ze naar binnen. Eenmaal binnen zien ze iets vreselijks: alle bouwwerken zijn helemaal vernield. Wie heeft dat gedaan? Maysa en Musa gaan samen aan de slag om dit koekjesmysterie op te lossen! 

Lees alvast hoofdstuk 1 in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het verhaal?

Doordat ik een zeer multiculturele klas heb, ben ik misschien wat bevooroordeeld. Ik vond het namelijk een verademing om een boek te lezen waarin islamitische kinderen gerepresenteerd worden. Mijn leerlingen vonden het heel leuk om dingen te lezen die zij zelf ook meemaken: Arabische les bij de moskee en deelnemen aan de Ramadan. Deze onderwerpen worden goed uitgelegd, waardoor Maysa en Musa en het koekjesmysterie door iedereen gelezen en begrepen kan worden! Het verhaal is goed vertaald door Najiba Abdellaoui. 

Maar ik heb vooral genoten van een goed geschreven kinderboek. De hoofdpersonen, Maysa en Musa, zijn hele herkenbare karakters. Vooral met Maysa leefde ik erg mee. Maysa maakt soms keuzes die niet erg handig zijn, er overkomen haar dingen waardoor ze in de problemen komt. Daardoor mag ze niet mee op schoolreisje. Dit levert groot verdriet op. Haar onhandigheid en onvermogen zorgen ervoor dat je al snel een zwak hebt voor dit lieve meisje. 

Help jij mee het koekjesmysterie oplossen? Lees dan snel Maysa en Musa en het koekjesmysterie! 

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!


Share Button