Recensie: Waar is Winter?

Recensie van juf Ivette
Wie mij goed kent, weet dat ik elke winter weer op een flink pak sneeuw hoop. Een boek over de winter én heel veel sneeuw moest dan ook wel door mij gelezen worden. Hoewel het onderwerp mij gelijk aansprak, moest ik wel heel even wennen aan de kaft van het prentenboek Waar is Winter?. De stijl van de illustraties vond ik minder mooi en het sneeuwpopje in eerste instantie zelfs een beetje eng. Maar toen ik het boek helemaal uit had gelezen, kwam ik daar toch op terug. Eenmaal gewend aan deze stijl, vond ik het echt een prachtig vormgegeven boek. Het boek is geschreven én geïllustreerd door Gerda Dendooven.

Het verhaal

Waar is Winter? gaat over Pip en Mika. Zij hebben geen kinderen of huisdieren en houden van wandelen. Dit doen ze elke dag, hoe het weer buiten ook is. Op een dag, lang geleden toen de winters nog wit waren, begon het heel hard te sneeuwen. Iedereen begon te sleeën en sneeuwpoppen te maken. Pip wilde geen sneeuwpop, maar een sneeuwkind maken. Toen gebeurde er iets vreemds: uit het mondje van hun sneeuwkind kringelde een wolkje. Het sneeuwkind kreeg de naam Winter en kon bewegen, praten en sliep elke dag in een bedje in de vriezer. Hoe warmer het buiten werd, hoe minder vaak Winter mee naar buiten mocht. Maar op een warme dag, werd Winter tóch opgehaald door zijn vriendjes en vriendinnetjes. Ze speelden verstoppertje en Winter had een mooie bloemenkrans op het hoofd. Iedereen, behalve Winter, werd gevonden. Maar niemand kon Winter terugvinden. Achter de boom lag alleen nog de bloemenkrans. Waar was Winter nou toch gebleven?

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?

Helaas sneeuwt het tegenwoordig bijna niet meer, sommige kinderen hebben misschien nog nooit sneeuw in Nederland gezien. Schrijfster Gerda Dendooven is zich hier zo bewust van, dat ze het boek Waar is Winter? begint met ‘lang geleden, toen winters nog wit waren en zomers zacht’…

De schrijfster heeft daarnaast dit verhaal met een dubbele betekenis geschreven. De kinderen horen (of lezen zelf) een verhaal over een sneeuwpop die tot leven komt en allerlei avonturen beleeft met andere kinderen. Maar het gaat ook over een koppel dat tevergeefs verlangt naar een kind van hunzelf en er uiteindelijk zelf eentje maken van een berg sneeuw.

De korte zinnen in het boek zijn makkelijk te lezen door de grote letters en de opmaak van de tekst. Hierdoor is het boek niet alleen geschikt om voor te lezen, maar ook zeker om zelf te lezen door beginnende lezers. Op de bladzijden overheersen vooral de illustraties. Mika en Pip zijn telkens herkenbaar afgebeeld in een roze en een gele outfit, passend bij de tijd van het jaar.

Een heerlijk boek voor (voor)lezers die houden van sprookjesachtige verhalen, winterse boeken en veel sneeuw!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button