Energieles Eneco

Eigenlijk weten we het allemaal wel: We moeten zuinig zijn op de aarde en ons bewust zijn van hoe we omgaan met energie. Als leerkracht vind ik dat ik daar op school ook aandacht aan moet besteden. Dat kan in het klein door de lichten uit te doen in bijvoorbeeld de pauzes, maar ook groter met een les of lessenserie. Ben jij een leerkracht die hier graag mee aan de slag wil gaan in de klas? Kijk dan eens naar de energieles van Eneco. Met één lesuur kom je al heel eind, maar je kunt ook meer lesideeën kiezen uit alle materialen die gratis online staan en er een project van maken.
Er is maar één aarde en ik weet zeker dat we daar het liefst allemaal nog lang, en zonder teveel zorgen, van willen genieten en dat onze leerlingen ook gunnen.

Inhoud van de lessen

De energielessen zijn er voor groep 3 t/m 8. In onderstaand filmpje zijn de vijf hoofdonderwerpen te zien waar de lessen over gaan.

De pagina ‘voor de leerkracht‘ is handig en overzichtelijk ingedeeld. Vooral het 5 minutenblad vind ik fijn. Je kunt met dat blad snel inschatten of deze lessen passen bij jou als leerkracht, de school en de leerlingen. Er is overzichtelijk gemaakt welke lessen er passen bij welke tijdsinvestering, wat er op welke te vinden is in de online leeromgeving en welke materialen je nodig hebt als je aan de slag wilt met één of meerdere proefjes.

Er is één handleiding voor alle groepen waarin ook benoemd wordt aan welke kerndoelen je aandacht besteedt als je aan de slag gaat met een energieles. Toch fijn om te weten dat het inhoudelijk verantwoord is. In de handleiding staan diverse tips voor de leerkracht om te zorgen dat je lessen beter verlopen. Zelf zit ik er alleen niet altijd op te wachten om vooraf bijvoorbeeld alle proefjes al te proberen. Ik ga er daarom maar vanuit dat het werkt als ik me aan het stappenplan houd.

De werkbladen voor groep 3/4 en groep 5/6 lijken inhoudelijk erg op elkaar. Groep 7/8 doet echt iets anders. Zij hebben ook meer werkbladen en ook zijn er voor die groepen meerdere informatiebladen.

Het verschil tussen groep 3/4 en de andere groepen is dat de leerlingen in de bovenbouw aan de slag gaan met een onderzoek of een ontwerpopdracht. In de energieles voor groep 3/4 zijn er wel diverse proefjes die ze kunnen doen.

Aan de slag

Als leerkracht van groep 4/5 en moeder van een kind in groep 3 heb ik me verdiept in het lesprogramma voor groep 3/4. Wat meteen al fijn is, is dat op de leerkrachtpagina de werkbladen automatisch openen in een nieuw tabblad. Dit scheelt per ongeluk wegklikken als je ze bekeken en geprint hebt.

Hoe je bij het lesmateriaal moet komen en op welke volgorde is al snel duidelijk. Wat ik wel mis, is een knop om binnen een les verder te gaan naar de volgende stap. Je moet weer terug naar het begin van de les en daar kun je dan naar het volgende onderdeel.

De filmpjes zijn kort en duidelijk. Het tempo is, vind ik, precies goed voor leerlingen in groep 3/4. Zo kunnen ze de informatie goed verwerken. Vanuit de les kom je ook weer gemakkelijk bij het printblad, zodat je dit op het digibord kunt laten zien aan je leerlingen als ze daar mee aan de slag mogen gaan.

Pluspunt is dat er aan het eind van elke energieles een samenvatting wordt gegeven van wat er geleerd is. Zo kun je gemakkelijk als leerkracht met de leerlingen doornemen of dit klopt, terugkijken naar het doel en bespreken wat ze thuis kunnen vertellen over deze lessen.

De praktische opdrachten om uit te leggen hoe energie werkt, zijn leuk en leerzaam. De leerlingen moeten echt even aan de slag en dat zorgt voor een prettige afwisseling binnen de les. Dit kunnen proefjes zijn, maar ook is er een quiz of iets om te doen zoals bijvoorbeeld onderstaand filmpje.

Als je als leerkracht aan de slag wilt met lessen over (duurzame) energie dan zijn de energielessen zeker de moeite waard om te bekijken. Deze lessen kan je goed kwijt onder burgerschap, de tijdsinvestering in je lesrooster is zelf te bepalen en door de duidelijke handleiding weet je goed wat er nodig is aan voorbereiding. Een fijne, gratis, lessenserie die op veel scholen gebruikt zou kunnen worden.

Dit bericht is een betaalde samenwerking. Dit betekent dat ik een vergoeding heb ontvangen voor het schrijven van deze advertorial, maar de inhoud is mijn eerlijke mening over het lesmateriaal.

Share Button