Recensie: De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Een boek over de Titanic, dat moest ik lezen. Als meisje in de brugklas, nu niet gaan rekenen hoe oud ik dan ben, zag ik de film in de bioscoop en het verhaal blijft indrukwekkend. Ik was dan ook erg benieuwd hoe ik het verhaal in De Titanic en het raadsel van de Grote Omar zou beleven. Hoe het afloopt met het de Titanic is namelijk geen verrassing, maar wat in dit boek zou, hopelijk, mijn aandacht trekken om te zorgen dat ik zou blijven lezen. Dit boek bleef dan ook niet lang ongelezen in de kast liggen.

Korte samenvatting

Tom besluit niet alleen achter te blijven als zijn vader een baantje op de Titanic heeft bemachtigd, en hij klimt stiekem aan boord. Vanuit zijn schuilplaats hoort hij een gesprek over een koffer, over de Grote Omar en meer dan duizend edelstenen. Stel je voor dat hij zo’n steen te pakken kan krijgen!

Het is haar eerste grote zeereis en Cilia kijkt er enorm naar uit. Totdat blijkt dat haar hondje Toto in de hondenkennel op het schip moet. Hoewel ze door een oogziekte moeite heeft om zelf haar weg te vinden, is ze vastbesloten haar pup niet in de steek te laten. Zelfs als ze daarvoor contact moet leggen met een jongen die zegt dat zijn vader in de keuken werkt, maar die eruitziet als een landverhuizer.

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar gaat over een fabelachtig duur boek, een voorspellend verhaal en over een onwaarschijnlijke maar allesbepalende vriendschap tussen twee kinderen op een schip dat zijn ondergang tegemoet vaart.

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?

Wauw! Wat een verhaal! Zo voorspelbaar, maar toch ook zo verrassend. De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is echt een boek dat je moet lezen. Als kind, maar ook zeker als volwassene. De beelden van de film van lang geleden maakte voor mij sommige onderdelen van het verhaal een stuk levendiger en het was alsof ik tijdens het lezen mocht genieten van een film voor mij alleen.

Zowel Tom als Cilia hebben door dit boek een plekje veroverd in mijn lijst met favoriete boekfiguren. De schrijvers van het boek, De Rebelse Vos, hebben alle personen in dit boek echt zo omschreven dat je ze voor je ziet tijdens het lezen. Of mijn beeld klopt, dat is natuurlijk de vraag, maar het maakte het lezen van het boek echt ontzettend fijn.

Het verhaal is spannend, lief, tijdloos en prachtig. De bijzondere vriendschap tussen Tom en Cilia voel je groeien tijdens het lezen, maar ook gaan sommige personages in je irritatiezone zitten. Stiekem vind ik dat altijd wel fijn, want meestal vind ik dat de beste boeken. Natuurlijk is het eind van het verhaal redelijk voorspelbaar: Ook dit keer zinkt de Titanic naar de bodem van de zee. Hoe het echter afloopt met Tom, Cilia en de andere personages die je leert kennen, blijft spannend tot de laatste hoofdstukken.

Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat De Titanic en het raadsel van de Grote Omar in mijn top 5 van gelezen boeken van 2024 komt te staan. Over ruim 10 maanden kan ik dat pas met zekerheid zeggen, maar ik weet nu al zeker dat ik dit verhaal niet snel vergeet en dit boek met veel plezier zal aanraden aan leerkrachten die een boek zoeken voor de bovenbouw.

Nog niet overtuigd dat je dit boek moet gaan lezen? Lees dan de recensie van @lazyheroinesboeken:

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button