Recensie: Nelsson

Recensie van juf Sira
Boeken in de stijl van een graphic novel zijn in mijn klas erg populair. Naast de bij iedereen bekende namen kunnen kinderen van 8 jaar en ouder nu ook genieten van Nelsson – Altijd Flex. Humoristische boeken kan je als leerkracht niet genoeg in de kast hebben.  

Het verhaal

De titel van het boek verwijst naar de hoofdpersoon Nelsson. Deze jongen is werkelijk altijd flex (maar dan ook altijd en soms ook niet). Erbij horen, flex zijn en leuk gevonden worden zijn thema’s die veel terugkomen in dit verhaal.

Nelsson heeft vakantie. In de vakantie blijkt het een enorme uitdaging om flex te zijn. Zo moet hij spelletjes doen met zijn broer en zus, wat natuurlijk eindigt in ruzie (herkenbaar?!). Hij moet gaan logeren bij zijn opa en oma, die heel lief zijn, maar ook een oud en eng huis hebben (ook al zo herkenbaar?!).  

Gelukkig beschikt Nelsson, net als zijn andere opa, over een flinke dosis fantasie. Zo schrijft Nelsson zelf een verhaal over Sieneke, het dyslectische salamiplakje. En hij ontvangt regelmatig brieven van opa met bijzondere avonturenverhalen er in.  

Bekijk alvast de eerste 20 pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het verhaal?

Als volwassene leest een boek als Nelsson toch altijd anders dan wanneer een kind het uit de kast pakt. Het boek beschikt niet over een ijzersterk plot met diep uitgewerkte karakters. Daar staat tegenover dat het boek heerlijk leest doordat de tekst afgewisseld wordt met veel plaatjes.

De hoofdstukken zijn kort en boeiend. Nellerike de Voogd heeft een boek geschreven met onderwerpen die voor veel kinderen op de basisschool zeer herkenbaar zullen zijn. Dat het een humoristisch boek is, helpt bij de leesbaarheid.

De leesbaarheid werd voor mij doorbroken door de brieven van opa. Die waren zó fantasierijk dat ze weinig toevoegden aan het basisverhaal. Het verhaal dat Nelsson zelf schreef over het Sieneke, het dyslectische salamiplakje, vond ik echter hilarisch en een van de hoogtepunten van het boek! 

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT. Hartelijk dank!

Share Button