Recensies: Audrey Hepburn, Coco Chanel en Malala Yousafzai

Het mooie van de kinderboekenweek 2021 is dat het thema heel breed is en er dus onwijs veel boeken aansluiten bij ‘Worden wat je wil‘. Tijdens mijn eigen zoektocht naar passende boeken kwam ik de serie ‘Van klein TOT GROOTS‘ tegen en bedacht ik me dat deze boeken prima passen bij het thema van de kwb2021. Al eerder mocht ik de boeken over Rosa Parks en Anne Frank lezen en recenseren. Die vond ik beide fijn om te lezen en de illustraties waren passend. Deze serie leerde ik kennen door de boeken over Marie Curie en Frida Kahlo. Hierbij vond ik Frida Kahlo wat tegenvallen. Zeker nu ik nog meer boeken uit de serie heb gelezen, ben ik het minst fan van dat boek. Misschien komt dat ook wel, omdat juist de andere delen zoveel beter zijn. Na het lezen van Audrey Hepburn, Coco Chanel en Malala Yousafzai heb ik namelijk een andere favoriet gekregen binnen deze serie.

Tekst op de achterflap
Audrey Hepburn

Naast filmster en een schoonheids- en stijlicoon was Audrey Hepburn vooral een vrouw die de wereld veroverde met haar toewijding. Haar bescheiden en menslievende levenshouding leidde ertoe dat ze ambassadrice werd voor UNICEF en kinderen hielp in de meest hulpbehoevende landen ter wereld. Voor het werk dat zij verrichtte zal iedereen ter wereld haar eeuwig dankbaar zijn.

Coco Chanel

Coco Chanel was dé vrouw van de Franse mode. Als naaister bevrijdde ze vrouwen van hun korsetten, verkortte ze rokken en gaf ze aan veel kleding een mannelijke touch. Haar eenvoudige stijl, comfortabel en elegant, bracht een revolutie teweeg in de modewereld. Haar kleding staat daarom symbool voor de vrijheid van de moderne vrouw.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.

Wat vind ik van de boeken?
Audrey Hepburn

Voordat ik dit boek las, was Audrey Hepburn voor mij een filmster waar ik eigenlijk gewoon niet heel veel meer van wist. Dat zij zo’n grote rol heeft gespeeld in het helpen van kinderen was voor mij echt helemaal nieuw. Heel goed dus dat dit boek over haar geschreven is. Mensen mogen zeker weten wat zij voor goede dingen gedaan heeft. De serie maakt gebruik van verschillende illustratoren en helaas vond ik de keuze voor dit boek tegenvallen. Het verhaal is prachtig, maar de illustraties maken het boek minder mooi.

Coco Chanel

Het verhaal over Coco Chanel wordt in dit boek goed verteld. Na het lezen van dit boek begrijp je beter hoe revolutionair zij geweest is voor vrouwen en de kleding die er gedragen wordt. De illustraties hadden wat minder somber mogen zijn, maar wellicht past dit het beste bij de tijd waar het boek over gaat.

Malala Yousafzai

Dit is dus echt mijn nieuwe favoriet in de serie! De meeste boeken in de serie gaan over vrouwen die al overleden zijn, maar als jonge vrouw kun je ook de wereld veranderen en dat laat het boek over Malala goed zien. Het verhaal is kort maar krachtig opgeschreven en het wordt niet mooier gemaakt dan dat het is. De illustraties in dit boek vind ik mooi en vergeet vooral ook niet naar de binnenkant van de kaft te kijken.

De boeken aanschaffen

Er zijn nog meer delen verschenen in deze serie:

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button