Kunst: Keith Haring

Een aantal jaren geleden mocht ik iedere week de les handvaardigheid aan groep 7 geven. Dat was een redelijke uitdaging aangezien ik toen zelf leerkracht van groep 3 was, maar het lukte met toch iedere week weer vrij aardig om leuke, uitdagende opdrachten te bedenken. Een opdracht die me altijd is bijgebleven is het zelf maken van een kunstwerk in de stijl van Keith Haring. De leerlingen waren toen erg enthousiast bezig en ik was erg trots op de resultaten. Het leek me daarom een goed idee om dit jaar in groep 5/6 weer aan de slag te gaan met deze opdracht.

keith haring - juf Inger

De aanleiding voor de opdracht was dit jaar het thema van geschiedenis in groep 6. Het hoofdstuk ging onder andere over de schilderijen van Rembrandt. Ik liet de leerlingen daarna kennis maken met andere kunstenaars en uiteindelijk met Keith Haring. Via Pinterest had ik wat lesideeën verzamelend en ik liet de leerlingen nog meer afbeeldingen zien die ik via Google gevonden had.

Na een inleiding van ongeveer 10 minuten was het tijd om aan de slag te gaan. De meeste leerlingen kozen ervoor om eerst te oefenen en daarna pas echt aan de slag te gaan. Ik liet hen een vierkant van 10×10 cm uit een A4 knippen en daar hebben ze de tekeningen opgemaakt. Bijna niemand maakte iets na van de voorbeelden, maar er werd echt heerlijk verzonnen. Zo vertelde de leerling die de tekening maakte uit de afbeelding dat het een parachutist was die je bovenaf kon zien. Ik vond de tekening al mooi, maar dat maakte het nog leuker. Ook dit jaar was de les weer een groot succes!

Keith Haring - juf IngerFollow Juf Inger’s board Kunst: Handvaardigheid on Pinterest.

Share Button