Kikker- en vogelperspectief

Bewegend leren is momenteel een onderwerp waar ontzettend veel aandacht aan besteed wordt. Nu vind ik een beweegmoment in de klas, een energizer, zeker iets wat af en toe mag en soms zelfs echt nodig is, maar het mag dan best leerzaam zijn. Even lekker dansen en gek doen kan natuurlijk prima. Ik ben echter zelf momenteel echt op zoek naar een ander soort energizer. Zo’n energizer die meer bij mij past leerde ik op de studiedag van 4 oktober over erfgoedonderwijs. Met toestemming van de trainer van die dag mag ik deze delen op mijn website. Ik vind de energizer kikker- en vogelperspectief namelijk echt een energizer die ik zelf in de klas zou kunnen gebruiken.

Kikker- en vogelperspectief

Deze energizer sluit goed aan bij een les over perspectief en dat kan bijvoorbeeld een les rekenen of aardrijkskunde zijn. Natuurlijk is de energizer ook gewoon in te zetten als beweegmoment. Het gaat erom dat de leerlingen bij een foto kunnen ontdekken of deze gemaakt is vanuit kikkerperspectief, gezien vanaf de grond omhoog, of vogelperspectief, gezien van boven naar beneden. Sommige foto’s zijn zo genomen dat je gewoon recht vooruit kijkt. Dat noemen we in deze opdracht normaal perspectief.

De energizer

De leerlingen moeten allemaal zo gaan staan dat ze de ruimte hebben om naast hun stoel in hurkzit te kunnen zitten, op hun stoel te kunnen zitten of naast hun stoel te kunnen staan.

Lees ook: 5 leuke lesideeën voor de gymles

Op het digibord worden foto’s getoond vanuit verschillende standpunten. Past de foto het beste bij kikkerperspectief dan gaan de leerlingen zitten als een kikker. Is de foto vanuit de lucht genomen, vogelperspectief, dan gaan ze naast hun stoel staan. Is de foto gewoon, dan moeten ze op hun stoel zitten. Je kunt er als leerkracht ook voor kiezen om ze bij vogelperspectief op hun stoel te laten staan. Dat is stiekem wel leuker.

Hopelijk wil je nu, net als ik, deze energizer gaan inzetten in de klas. Ik liep er echter zelf tegenaan dat ik dan wel geschikte afbeeldingen moest hebben. Om jullie een handje te helpen, heb ik daarom een PowerPoint gemaakt met allerlei foto’s die ik zelf heb gemaakt. Zet deze op je computer en ga lekker aan de slag!

PowerPoint Kikker- en vogelperspectief

Afbeelding kikker: Designed by Ajipebriana

Share Button